Hlavní obsah

Lékaři v Kyjevě zachránili operací srdce život dítěti. Bez elektřiny a ruským raketám navzdory

Kyjev

Při středečních útocích Ruska na Ukrajinu zůstala bez elektřiny celá Kyjevská oblast. Včetně dětské nemocnice v hlavním městě, kde museli chirurgové bez proudu provést náročnou, a nakonec úspěšnou, operaci srdce dítěte. Vystačit si museli s ruční svítilnou.

Lékaři v Kyjevě během výpadku proudu provedli dětskému pacientovi život zachraňující operaci srdce.Video: Reuters

 
Článek

„Rozhodl jsem se operovat dítě i přes mizernou situaci, kterou jsem jako lékař nikdy nezažil. Vysvětlil jsem ale rodičům, že máme dvě možnosti. Buď nedělat nic a dítě zemře, nebo tomu dát šanci,“ popisoval kardiovaskulární chirurg Illja Jemec.

Podobně jako jinde v Kyjevě ani v dětské nemocnici tou dobou nešla elektřina, netekla voda a nefungovalo ani topení. Pouze nejdůležitější přístroje byly připojeny na náhradní generátor.

Operace se přesto zdařila a dítě, o jehož věku ani pohlaví agentury neinformují, tak zřejmě přežije. „Naděje umírá poslední. Proto nepřestáváme věřit, že přežije,“ dodal Jemec.

Na Ukrajinu ve středu letělo 67 střel s plochou dráhou letu. Většinu (51) z nich zachytila protivzdušná obrana. Přesto bylo ještě ve čtvrtek ráno bez proudu 70 procent Kyjeva. Terčem ruských střel se stala především energetická infrastruktura.

Starosta metropole Vitalij Kličko očekává, že situace bude podobná i v dalších dnech. Podle jeho slov by Kyjev mohl čelit nejhorší zimě od druhé světové války.

Očima Saši Mitrofanova: Kam s nimi?

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám