Hlavní obsah

Mrazivý záběr z Hrozy: Sesbírané telefony obětí stále marně zvoní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hroza

Nic nedokáže hrůzu ruského útoku na obec Hroza podtrhnout více než stále zvonící telefony obětí, které se snaží dostihnout jejich příbuzní. Smutný obraz natočila ukrajinská novinářka Marija Malevská, na kterou na sociální síti X odkazuje účet ruského nezávislého serveru The Insider.

Rusové útokem zasáhli všechny rodiny v HrozeVideo: Reuters

 
Článek

První vteřiny záběrů zabírají několik telefonů a dalších osobních věcí položených na něčem, co vypadá jako pneumatika. Telefony obětí stále zvoní, což The Insider označil jako snahu přátel a příbuzných kontaktovat své blízké. Vedle leží také třeba klíče nebo dopis.

Další části videa, které jsou natočeny z pohledu dronu, ukazují zkázu rozbombardované ukrajinské vesnice, v níž zasahují záchranné složky. K nim se později připojí i bagr, který začne odklízet sutiny.

Zabili každého sedmého

V ukrajinské obci Hroza před čtvrtečním ruským útokem žilo zhruba 330 lidí. 52 z nich, včetně šestiletého dítěte, zemřelo a několik dalších bylo zraněno.

„Z každé domácnosti byli (na postiženém místě) přítomni lidé,“ prohlásil podle BBC ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Ten dále uvedl, že podle předběžných informací Rusko na obec zaútočilo balistickými raketami Iskander.

V době útoku se podle informací britské televize měl konat smuteční obřad za smrt ukrajinského vojáka, který se v obci Hroza narodil. Mluvčí prokuratury v Charkovské oblasti Dmytro Čubenko uvedl, že mezi oběťmi je i vdova po tomto vojákovi, jejich syn a snacha.

Krvavý útok

Šéf místní oblastní správy Oleh Syněhubov označil útok za jeden z „nejkrvavějších zločinů“ v regionu. „Nepřítel se dopustil dalšího válečného zločinu v Charkovské oblasti,“ napsal šéf místní správy oblastní správy Oleh Syněhubov na Telegramu.

Útok ve čtvrtek odsoudilo i české ministerstvo zahraničí. „Od začátku války na Ukrajině jsme svědky ruských zvěrstev, včetně útoků na civilisty. Dnešní ostřelování Charkovské oblasti, při kterém zemřelo i šestileté dítě, je toho důkazem. Tragické statistiky z obce Hroza už teď hlásí, že zbytečně přišel o život každý sedmý obyvatel,“ stojí v příspěvku ministerstva.

Iskanderem na vesničany. Rusové útokem zasáhli všechny rodiny v Hroze

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám