Hlavní obsah

Iskanderem na vesničany. Rusové útokem zasáhli všechny rodiny v Hroze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský raketový útok, při kterém ve čtvrtek zemřelo 51 lidí, zasáhl „všechny rodiny“ v obci Hroza na severovýchodě Ukrajiny, která před útokem měla zhruba 300 obyvatel. S odkazem na ukrajinského ministra vnitra Ihora Klymenka o tom informuje britská zpravodajská televize BBC.

Následky ruského útoku na obec HrozaVideo: Reuters

 
Článek

„Z každé domácnosti byli (na postiženém místě) přítomni lidé,“ prohlásil podle BBC Klymenko, který dále uvedl, že podle předběžných informací Rusko na obec zaútočilo balistickými raketami Iskander.

V době útoku se podle informací BBC měl konat smuteční obřad za smrt ukrajinského vojáka, který se v obci Hroza narodil.

Právě tento obřad konající se v místní kavárně, která slouží také jako obchod s potravinami, se podle Ukrajinské Pravdy stal terčem ruského útoku, při němž zemřelo 51 lidí, a to včetně jednoho teprve šestiletého chlapce.

Zahynula i vojákova rodina

Mluvčí prokuratury v Charkovské oblasti Dmytro Čubenko uvedl, že mezi oběťmi je i vdova po ukrajinském vojákovi a jejich syn a snacha.

V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Radio 4 World Tonight Maria Avdějevová, ukrajinská bezpečnostní analytička a novinářka, uvedla, že někdo mohl o obřadu informovat ruskou armádu.

„Můžeme předpokládat, že někdo předal informaci o místě a čase shromáždění těchto lidí,“ řekla Avdějevová. „Z toho, co nyní vidíme na ruských propagandistických kanálech, kolují informace, že se na pohřbu sešli vojáci, což je nepravdivé a lživé, protože se jednalo především o civilní obřad,“ dodala.

Nejkrvavější ruský zločin

Šéf místní oblastní správy Oleh Syněhubov označil útok za jeden z „nejkrvavějších zločinů“ v regionu. „Nepřítel se dopustil dalšího válečného zločinu v Charkovské oblasti,“ napsal Syněhubov na Telegramu.

„Prokazatelně brutální ruský zločin. Raketový útok na obyčejný obchod s potravinami, zcela záměrný teroristický útok. Kupjanský okres v Charkovské oblasti. K dnešnímu dni tam bylo zabito více než 48 lidí. Upřímnou soustrast všem, kteří přišli o své blízké!“ napsal na Telegramu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko zasáhlo obchod a kavárnu v Charkovské oblasti. Na 50 mrtvých

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám