Hlavní obsah

Miliarda sem, miliarda tam. Obrana ani nezná ceny, za které přezbrojuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika letos mocně zbrojí. Vzhledem k válce na Ukrajině je to pochopitelné a správné, zvláště když poslala kyjevské vládě řadu zbraní z vlastních tzv. nedotknutelných železných zásob. Za část z nich také dostáváme od spojenců západní zbraně. Ani dary však nejsou úplně zadarmo a ještě více otázek vzbuzuje nákup nových zbraní.

Foto: Best communications

Vrtulníky AH-1Z a UH-1Y americké námořní pěchoty

Článek

Ještě na začátku srpna se uvádělo, že na drony kategorie MALE, tedy s dlouhým doletem ve středních výškách – mělo by jít o izraelské Herony I – bylo vyčleněno 1,5 miliardy korun. Na konci měsíce se už uvádělo, že vyjdou na 2,7 miliardy korun.

„Navýšení předpokládané hodnoty veřejné zakázky vzešlo z procesu ukončení tržní konzultace, která byla vedena se všemi potenciálními dodavateli bezpilotních prostředků dané kategorie. Konečná výše předpokládané hodnoty, která detailnějším způsobem reflektovala veškerá kritéria Armády ČR, mohla být tedy s jistotou známa až po vyhodnocení veškerých podkladů v rámci předběžné tržní konzultace,“ uvedla mluvčí ministerstva obrany Simona Cigánková. Přesto působí zvláštně, že armáda ještě o měsíc dříve netušila, v jakých cenách se zmíněné drony kategorie MALE pohybují, a mluvila o částce o 1,2 miliardy nižší.

Velmi vyhýbavá byla odpověď na dotaz, proč se pořizují drony Heron I, které se sice osvědčily, ale přece jen jde už o letitý typ, jenž se poprvé dostal do vzduchu v roce 1994, a ne modernější verze Heron Mk II. Stejná byla reakce na otázku, zda nemá být dron ozbrojený. „Zahájení jednání s izraelskou vládou o pořízení tří bezpilotních letounů Heron I vychází z přesné technické specifikace Armády ČR. Prostředek typu Heron nebo jeho modifikace splňuje dle informací od dodavatele všechna kritéria, včetně konfigurace všech sofistikovaných systémů, které armáda požaduje. Další konkretizace podmínek a technických parametrů budou výsledkem jednání mezi Ministerstvem obrany ČR a izraelskou stranou, která v současnosti probíhají. Armáda ČR nezměnila požadavky na základní parametry víceúčelového bezpilotního systému,“ uvedla Cigánková.

Cena dronů z Izraele nebude 1,5, ale 2,7 miliardy korun

Domácí

Je jasné, že u podobných zakázek nelze uvádět všechny podrobnosti, ale odpověď, proč se upřednostňuje starší typ před novějším, by přijít mohla. Podezřele taky působí věta „podle dodavatele splňují tyto drony požadovaná kritéria“. Žádný dodavatel nebude tvrdit nic jiného, i kdyby je nesplňovaly. O tom by snad měl mluvit někdo jiný.

Cena modernizace vrtulníků není známa

Příliš otevřená armáda také nebyla v případě daru šesti bitevních vrtulníků AH-1Z a dvou víceúčelových UH-1Y z USA. Jde o dar, který ovšem není úplně zadarmo. ČR musí celkem pochopitelně zaplatit za dopravu strojů, ale taky za jejich modernizaci. Informace o modernizaci vyvolala obavy, protože americká námořní pěchota už začala AH-1Z vyřazovat, i když současně dostává nové, a dva kusy skončily zakonzervované na arizonské základně Davis Monhan.

Pak ale ministryně obrany Jana Černochová (ODS) řekla, že vrtulníky jsou z Havaje (Na Havaji sama nebyla, jak bylo původně v článku uvedeno) . Cigánková pak osvětlila, o jaké vrtulníky jde a jak se vybírají: „Vrtulníky budou pocházet ze základny americké námořní pěchoty na Havaji. Jedná se o nadbytečné vrtulníky systému H-1 z programu Excess Defence Articles (EDA), které jsou k dispozici v rámci reorganizace pacifické flotily US Navy. Ve spolupráci s americkou stranou byly vybrány vrtulníky, které se nacházejí v nejlepším technickém stavu.“

To zní jako dobrá zpráva, ovšem pořád je tu ona modernizace, přičemž má jít o stejné subverze verze Y/Z (Yankee Zulu), jaké si armáda kupuje nové. Hlavně opět není jasné, kolik to vše bude stát, jak plyne ze slov Cigánkové. „Česká republika bude hradit pouze renovaci a modernizaci vrtulníků na úroveň již pořizovaných nových vrtulníků systému H-1 (8 ks UH-1Y Venom a 4 ks UH-1Z Viper) a dopravu vrtulníků na základnu v Náměště nad Oslavou. Cena za modernizaci prozatím není známá – vláda USA se zavázala po zohlednění technického stavu vybraných vrtulníků předložit příslušnou LOA do konce roku 2022,“ uvedla mluvčí.

Česká armáda dostane od USA osm vrtulníků zdarma

Domácí

Nebylo ani zodpovězeno, kolik mají tyto vrtulníky už nalétáno hodin a kolik jim ještě zbývá letových hodin do střední nebo generální opravy, ani to, jsou-li okamžitě provozuschopné. Hlavně ale není jasné, zda jde o stroje z novovýroby, anebo starší AH-1W modernizované na verzi Z. Tato modernizace byla natolik rozsáhlá, že se stroje berou jako úplné nové.

Neméně otázek panuje u německých tanků Leopard výměnou za české T-72 dodané na Ukrajinu. Okolo nich se rozhořel spor, protože z vyjádření ministryně Černochové se zdálo, že by mohly být dodány i staré tanky Leopard ze šedesátých let minulého století.

Německé tanky dostaneme s municí a budou se modernizovat. Náklady se nepočítaly

Domácí

Leopardy 2 však stále ještě nedorazily. „Daru Spolkové republiky Německo České republice v podobě 15 tanků Leopard v tuto chvíli nestojí nic zásadního v cestě. Zbývá dořešit již jen několik detailů. Poté budou smlouvy projednány na zasedání vlády a následně budou podepsány. Zároveň už v Německu probíhají úpravy prvních tanků tak, aby vyhovovaly potřebám AČR a byla zajištěna kompatibilita zejména komunikačních a informačních systémů tak, aby nic nebránilo dodávce prvních kusů techniky ještě v letošním roce,“ uvedla Cigánková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám