Hlavní obsah

MAAE prověří další jaderné elektrárny na Ukrajině, zkontroluje i Černobyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) vyšle v nadcházejících týdnech své experty pro jadernou bezpečnost do tří provozovaných jaderných elektráren na Ukrajině. Na webu agentury to potvrdil ředitel Rafael Grossi. Mise rovněž prověří situaci v Černobylu.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel MAAE Rafael Grossi

Článek

„Na základě žádosti Ukrajiny bylo dosaženo dohody mezi vládou a MAAE o vyslání týmů expertů agentury na jadernou bezpečnost a zabezpečení do Jihoukrajinské, Chmelnycké a Rovenské jaderné elektrárny,“ stojí ve zprávě agentury.

V textu se současně uvádí, že podle uzavřené dohody budou experti vysláni i do někdejší elektrárny v Černobylu. V největší jaderné elektrárně v zemi, v Záporoží, jsou experti MAAE neustále přítomni.

Každá z elektráren bude prověřována zhruba týden. Grossi uvedl, že v případě potřeby budou mise vyslány znovu.

„Od začátku války na Ukrajině dělá MAAE vše, co je v jejích silách, aby zabránila jaderné havárii s potenciálně vážnými následky pro zdraví obyvatel a životní prostředí. Dodali jsme zařízení pro jadernou bezpečnost a zabezpečení, vypracovali jsme nestranné hodnocení situace a poskytli jsme technickou expertízu a poradenství. Tuto důležitou práci vykonáváme v úzké spolupráci s ukrajinskými orgány a na jejich žádost,“ pokračoval ředitel Grossi.

MAAE je mezinárodní organizací dohlížející a stanovující pravidla pro mírové využívání jaderné energie. Je jednou z mála agentur v rámci struktur Organizace spojených národů (OSN), jejíž činnost je od zahájení ruské agrese všeobecně uznávána.

Rusko může připojit záporožskou jadernou elektrárnu do své sítě, varuje ISW

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám