Hlavní obsah

Lula při setkání se zástupci Ruska a Ukrajiny vyzval k míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Zvolený prezident Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva se ještě před inaugurací separátně setkal s představiteli Ruska a Ukrajiny a vyzval k ukončení války mezi oběma státy, uvedla agentura Reuters.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Prezident Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva

Článek

Lula na Twitteru uvedl, že se setkal s předsedkyní Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Valentinou Matvijenkovou a zvlášť s první místopředsedkyní ukrajinské vlády a ministryní hospodářství Julijí Svyrydenkovou. Schůzek se podle zveřejněných snímků zúčastnil také příští ministr zahraničí Mauro Vieira. Obě političky byly vyslány, aby své země zastupovaly na nedělním uvedení brazilského prezidenta do úřadu.

„V Brazílii máme tradici bránit integritu států a kvůli míru budeme jednat, s kýmkoliv je to možné,“ poznamenal k setkání se Svyrydenkovou Lula, který dříve tento měsíc jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o vztazích mezi Brazílii a Ruskem. Rovněž napsal, že Matvijenkové vyjádřil přání Brazílie, aby byl uzavřen mír a aby obě strany našly společnou řeč k ukončení konfliktu, který začal vpádem ruských vojsk loni 24. února.

Lula se snaží vyjádřit poselství, že Brazílie je zpět na globální scéně po čtyřech letech vlády odcházejícího prezidenta Jaira Bolsonara, jehož laxní přístup k problémům ochrany životního prostředí a útoky na volební systém vlastní země odradily mnoho diplomatů. Očekává se, že Lula na začátku svého funkčního období navštíví Spojené státy, Čínu a Argentinu, zatímco německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron by jej mohli navštívit v Brazílii již v lednu, dodal Reuters.

Lula stál v čele této země už v letech 2003 až 2010, podobně Vieira již byl ministrem zahraničí.

Přejete si zázraky? Příští rok zvítězíme, povzbudil Ukrajince Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám