Hlavní obsah

Lukašenko navrhl okamžité příměří. Zrazuje Ukrajince od protiofenzívy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Běloruský prezident Alexander Lukašenko v pátek vyzval k okamžitému příměří mezi Ruskem a Ukrajinou, na jehož základě by mohlo začít vyjednávání o dohodě na stabilnějším míru. Pokud ovšem Kyjev zahájí protiofenzívu, padne podle něj možnost mírového jednání.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

Lukašenko v předem avizovaném projevu k národu prohlásil, že by mělo být příměří uzavřeno okamžitě a bezpodmínečně s tím, že jednat se bude potom, napsala agentura Reuters.

„Musíme přestat teď, než se (konflikt) začne stupňovat. Beru na sebe riziko a navrhuji klid zbraní,“ řekl Lukašenko.

Svůj apel směrem k oběma válčícím stranám běloruský prezident pronesl v situaci, kdy ze strany Ukrajiny zaznívají stále častější zmínky o možné jarní protiofenzívě, která by se měla pokusit již týdny trvající patovou situaci u Bachmutu a v dalších směrech strhnout na ukrajinskou stranu.

„Je možné - a nezbytné - bez předchozích podmínek zasednout k jednacímu stolu a urovnat všechny záležitosti ohledně území, obnovy, bezpečnosti a tak dále,“ uvedl.

Ofenzíva by mohla začít v dubnu nebo květnu

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov tento týden prohlásil, že by mohl ukrajinský protiútok začít v dubnu nebo květnu z několika směrů. Záležet prý bude na počasí.

Lukašenko ale varoval, že by mohly ukrajinské protiútoky veškeré pokusy o mírové vyjednávání mezi Moskvou a Kyjevem zhatit.

Ukrajinská protiofenziva přijde možná v dubnu. Čekáme na počasí, uvedl Reznikov

Válka na Ukrajině

Bělorusko je nejbližším spojencem Ruska, které už více než rok vede válku proti Ukrajině. Své vojáky do bojů sice Minsk nevyslal, ale jednotky z Moskvy z jeho území vedly útok na sever Ukrajiny včetně ofenzívy na Kyjev. Minulý týden ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko v Bělorusku rozmístí taktické jaderné zbraně. Krok zdůvodnil tím, že podobně do spojeneckých zemí umisťují zbraně Spojené státy.

„Spojené státy a jejich satelity rozpoutaly (na Ukrajině) totální válku,“ řekl Lukašenko a dodal, že na obzoru kvůli tomu čeká jaderný konflikt. Západ obvinil, že buduje své síly v Polsku na hranicích Běloruska a plánuje jeho „napadení a zničení“. Tři z pěti sousedů Běloruska - Polsko, Lotyšsko a Litva - jsou členem NATO.

Lukašenko mluví o rozmístění jaderných zbraních tvrději než Putin

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám