Hlavní obsah

Lotyšsko pošle na Ukrajinu další auta zabavená opilým řidičům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lotyšská vláda se rozhodla darovat Ukrajině 14 aut zabavených od začátku roku opilým řidičům. Jejich celková hodnota je více než 100 tisíc eur (bezmála 2,5 milionu Kč), informoval web deníku Ukrajinska pravda.

Foto: Envato

Alkohol za volantem. Ilustrační foto

Článek

Vozidla zabavená opilým lotyšským řidičům podle Ukrajinské pravdy dostane ukrajinská armáda, městská poliklinika ve městě Izjum v Charkovské oblasti, úřad v Arbuzynské oblasti a okresní úřad v Kamenci Podolském (ukrajinsky Kamjanec-Podilskyj).

Loni Lotyšsko poslalo na Ukrajinu celkem 271 aut, o něž přišli řidiči kvůli alkoholu za volantem. Jejich hodnotu vyčíslilo na více než 900 000 eur (22,1 milionu Kč). Lotyšský ministr zahraničí Krišjanis Karinš, za jehož premiérování v minulé vládě se opatření zavedlo, uvedl, že Ukrajinu podporuje sto procent Lotyšů, dokonce i ti, kteří řídí opilí.

Riga patří mezi nejodhodlanější spojence Kyjeva. Lotyšský parlament přijal v únoru 2023 zákon o podpoře ukrajinských civilistů, podle nějž vozidla zabavená řidičům pod vlivem alkoholu lze posílat na Ukrajinu, která se brání ruské agresi.

Lotyšské opatření souvisí se zavedením přísnějších trestů pro opilé řidiče. Vozidlo je jim možné zabavit v případě, že jsou přistiženi s více než 1,5 promile alkoholu v krvi.

Polsko přitvrdilo: Za alkohol za volantem řidiči seberou auto. Navždy

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám