Hlavní obsah

Česko přitvrzuje. Ukrajině chce nově sehnat 1,5 milionu dělostřeleckých granátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) prohlásil, že Česká republika v rámci své muniční iniciativy vidí jako reálné zprostředkovat Ukrajině 1,5 milionu dělostřeleckých granátů. Lipavský to řekl v rozhovoru s agenturou Bloomberg, čímž tak téměř zdvojnásobil původní záměr zprostředkovat dodávku 800 tisíc granátů, o které hovořil prezident Petr Pavel na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská armáda

Článek

„Můžeme udělat mnohem více, než je původně oznámený počet (dělostřeleckých granátů),“ sdělil Lipavský agentuře Bloomberg s tím, že upřesnil jako možný objem v budoucnu dodaných dělostřeleckých granátů na 1,5 milionu.

Premiér Petr Fiala (ODS) zkraje března uvedl, že se už podařilo vybrat peníze na nákup první dodávky 300 tisíc dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu.

„Zatím se nám podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300 000 dělostřeleckých granátů,“ uvedl premiér na síti X s tím, že pomoc nekončí a cílem české iniciativy „je daleko víc“. Agentura Bloomberg uvedla, že první dodávky munice na Ukrajinu ovšem ještě několik týdnů potrvají.

Munice od Čechů už je na cestě, raduje se Kuleba

Evropa

V reakci na to ale Lipavský prohlásil, že už teď je Českou republikou zprostředkovaná munice pozitivně vidět na bojišti, i když ještě Ukrajincům nepřišla.

„Jak vidíme, už teď to pomáhá Ukrajině lépe bojovat, protože vědí, že budou mít přísun čerstvé munice, což změnilo jejich pohled na využití stávajících zásob,“ uvedl šéf české diplomacie.

Lipavský v rozhovoru odmítl sdělit, jak dlouho budou dodávky na frontovou linii trvat. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na začátku březnu podle jiné zprávy agentury Bloomberg uvedl, že zásoby dorazí spíše v „dohledné budoucnosti“ než v řádu měsíců.

Česká iniciativa

Prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásil, že se České republice podařilo po světě najít až 800 tisíc kusů dělostřelecké munice, která by se na Ukrajinu mohla dostat v řádu týdnů.

„Identifikovali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a tři sta tisíc kusů munice ráže 122 milimetrů,“ řekl Pavel. List Politico na počátku února informoval o tom, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice, což teď agentura Unian označila za mistrovskou ukázku psychologické operace.

K nákupu se dosud připojila zhruba dvacítka zemí od Kanady přes Německo, Litvu, Finsko či Nizozemsko a Lucembursko až po Polsko. Lipavský před týdnem novinářům v Bruselu řekl, že Praha zatím od spojenců získala prostředky na nákup prvních 300 tisíc kusů a dalších 500 tisíc je v jednání.

Česká muniční iniciativa je mistrovskou ukázkou psychologické operace, Kreml je zmatený

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám