Hlavní obsah

Evropa by podle Orbána mohla vyslat mírové jednotky na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropští lídři jsou blízko toho, aby začali legitimně mluvit o možnosti vyslání mírových jednotek na Ukrajinu. V rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Rádio Kossuth to v pátek řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Theresa Wey, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Jsme blízko k této dříve nepřekročitelné hranici. Válka je stále krvavější a brutálnější. My v Maďarsku považujeme za samozřejmost, že když je válka stále krvavější a brutálnější a oběti na obou stranách přesahují sto tisíc, mělo by to vést k její zastavení,“ řekl Orbán.

Předseda maďarské vlády v tomto smyslu sdílel své pocity z nedávného unijního summitu. Podle Orbána ti, kteří válku dosud podporovali, by měli začít přemýšlet o míru.

„To jsem však na summitu neviděl. S politováním musím říct, že se nezvyšuje počet představitelů států, kteří by podporovali víc mír než válku. Počet evropských lídrů, kteří argumentují na straně příměří a míru, není vyšší,“ konstatoval.

Lukašenko navrhl okamžité příměří. Zrazuje Ukrajince od protiofenzívy

Válka na Ukrajině

Orbán je však přesvědčený, že evropští občané jsou na straně míru.

„Tak, jak to bylo v první a druhé světové válce, na začátku je nadšení, ale když stoupá počet obětí, lidé se obrací k mírovým jednáním a příměří. Tento proces v evropských národech již začal, ale ještě to nezasáhlo vedoucí představitele, z nichž velká část je i nadále na straně války,“ zdůraznil předseda maďarské vlády.

Evropa podle Orbána poskytuje Ukrajině stále větší množství zbraní.

„Před rokem se diskutovalo, zda jim vůbec můžeme dát smrticí zbraně, ale teď se už jedná o tancích, letadlech a o podezřelé radioaktivní munici (nábojích s ochuzeným uranem, pozn. red.),“ dodal předseda maďarské vlády.

Orbánova taktika nevyšla, Moskva zařadila Maďarsko k nepřátelským zemím

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám