Hlavní obsah

Konec války na Ukrajině je v nedohlednu

Musíme být připraveni na možnost, že to bude trvat dlouho, řekl agentuře AFP ukrajinský armádní lékař, který působí na frontové linii na jihu Ukrajiny pod pseudonymem Doc. Válka vstupuje do sedmého měsíce a téměř nic nenasvědčuje zvratu.

Foto: State Emergency Service Of Ukrai, Reuters

Následky ruského útoku v Mykolajivu

Článek

„Stojí to hodně slz, hodně krve. Srdce vám pláče,“ říká 40letý Doc, který v civilu působí jako zubař. „Právě je ničena historie několika generací,“ dodává.

V podzemním komplexu bunkrů, který je obklopen zrezivělými protitankovými zábranami a uvnitř plný toulavých koček a psů, si jeho společníci nalévají vrchovaté misky teplé polévky. V čele stolu sedí muž s vytetovaným nápisem na paži „Never give up“ (Nikdy se nevzdávej).

„Šest měsíců války, to není nejenom velká bolest pro naši zemi, ale také menší bolest pro každého osobně,“ říká 41letý voják Mykola, který sedí nalevo od něj.

Zástupce velitele jejich praporu, 30letý Artem, to neskrývá: „Vojákům jsme řekli, že konflikt může trvat několik let.“

Bleskový útok byl odražen, válka se vleče

Rusko na Ukrajinu zaútočilo 24. února ve snaze zmocnit se během bleskové ofenzivy Kyjeva. Narazilo ale na prudký odpor ukrajinských sil, které donutily ruská vojska ke stažení. Boje se tak přemístily do oblasti Donbasu, uhelné pánve na východě země, a na zemědělský jih, kde leží významné přístavy a kde Rusko vytvořilo pozemní cestu na okupovaný Krym.

Rusové uspěli při útoku u Mykolajivu

Evropa

V Mykolajivu, který je důležitým regionálním centrem a před válkou měl bezmála půl milionu obyvatel, se zdá, že válka už není nic nového. Plakáty na podporu ukrajinských vojáků jsou od zimy promáčeny, potrhány jarními větry a vyběleny letním žárem. Švy pytlů s pískem navršených u zábran se začínají trhat a prorůstá jimi plevel.

V prvních týdnech války dopadla na sídlo regionální správy raketa, která zabila 37 lidí. Zůstala po ní rozšklebená díra, která je nyní jednou z mnoha jizev tohoto přístavního města, čelícího neustávajícímu ostřelování.

Minulý týden byla dvakrát zasažena tamní Černomořská národní univerzita Petra Mohyly. Zůstal vylomený hlavní vchod, zničené stropy a vysypané okenní sklo. Přes zničené průčelí je vidět do učeben.

Rusové ostřelovali autobusovou zastávku v Mykolajivu, pět mrtvých

Válka na Ukrajině

„Útočí na školy, nemocnice, přístav a městskou infrastrukturu,“ stěžuje si ve zdevastované učebně rektor univerzity Leonid Klymenko. „Je jasné, že chtějí úplně zničit ukrajinské vzdělání, ukrajinského ducha, zničit vše, co je ukrajinské,“ pokračuje Klymenko.

Mír je daleko

Ukrajina již několik týdnů hlásí, že na jihu podniká protiofenzivu, kterou ale podle Kyjeva brzdí pomalé dodávky západních zbraní. Dobyla jen několik menších vesnic u Chersonu, ale ani ten se zatím nepokusila ovládnout.

Foto: Novinky

Boje kolem Chersonu a Mykolajivu na Ukrajině

Generální tajemník OSN António Guterres během své páteční návštěvy v Oděse, když byl dotázán, jaké vkládá naděje do budoucnosti, rozvážně mluvil o „složité situaci s nejasnými vyhlídkami na mír“.

„Nebude snadné v dohledné době najít cestu k míru, ale je potřeba vytrvat, poněvadž mír je opravdu to nejdůležitější na světě,“ uzavírá v komentáři pro AFP Guterres.

Anketa

Kdy podle vás skončí válka na Ukrajině?
Ještě letos
10,5 %
Během příštího roku
25,4 %
Ještě později
64,1 %
Celkem hlasovalo 2799 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám