Hlavní obsah

FSB stíhá Prigožina, hrozí mu 20 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Majitel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v jedné z audionahrávek, které jsou mu připisovány, říká, že obnoví v Rusku pořádek, a vyzývá Rusy, aby se k němu přidali. Federální služba bezpečnosti (FSB) už zahájila trestní řízení ve věci podněcování k ozbrojené vzpouře. Prigožinovi hrozí až 20 let vězení. Kreml se od pátku uzavřel pro návštěvníky.

Foto: Reuters, ČTK/AP, Novinky

Jevgenij Prigožin a Vladimir Putin

Článek

Není jasné, zda jsou wagnerovci opravdu v pohybu, nebo tím jen hrozí. Generál Sergej Surovkin ve videonahrávce vyzval, aby se wagnerovci vrátili na své základny. „Protivník (Ukrajina) jen čeká na to, až se u nás zostří vnitropolitická situace.“

Podle informací na sociálních sítích se do Rostova na Donu stahují bojová vozidla a blokují některé ulice. Podle BBC jsou zřízena kontrolní stanoviště na silnici vedoucí z Rostova do Moskvy. Podle některých videí na sociálních sítích bojová vozidla hlídkují i v ulicích Moskvy.

Z Rostova na Donu měla vést ruská armáda útok na Prigožinovy jednotky.

Ruská státní televize přerušila své vysílání a odvysílala stanovisko ministerstva obrany, v němž Prigožina obviňuje ze vzpoury. Podle FSB jsou Prigožinova slova výzvou k občanskému konfliktu.

„Dne 23. června 2023 zahájilo Vyšetřovací oddělení ruské Federální bezpečnostní služby legální a odůvodněně trestní řízení proti J. Prigožinovi podle článku 279 trestního zákoníku Ruské federace ve věci organizování ozbrojeného povstání. Jeho jednání bude řádně právně posouzeno,“ uvádí se v prohlášení prokuratury citovaném ruskou státní agenturou. Za tento trestný čin jsou sazby 12 až 20 let vězení.

„Je nás 25 tisíc a vypořádáme se s bezprávím v naší zemí. Pětadvacet tisíc nás čeká jako taktická rezerva, zatímco strategickou rezervou je celá armáda a celá země. Každý, kdo chce, se k nám může přidat. Musíme skoncovat s touto ostudou,“ zazní v audionahrávce na Prigožinově telegramovém kanálu.

Majitel wagnerovců oznámil, že se chystá obnovit spravedlnost v armádě i v celém Rusku, a vyzval Rusy, aby nekladli odpor. Každého, kdo tak učiní, budou wagnerovci brát jako hrozbu a „okamžitě ho zničí“.

Na Prigožinově účtu se nahrávky objevily poté, co šéf wagnerovců oznámil, že ruská armáda zaútočila na jeho tábor. Zemřelo několik žoldnéřů.

Ruské ministerstvo obrany to popřelo a označilo to za provokaci. FSB wagnerovce vyzvala, aby rozkazy svého šéfa ignorovali, a naopak ho zadrželi. Prigožin ale tvrdí, že jeho lidé za ním stojí.

Ruská armáda raketami zaútočila na tábor wagnerovců, tvrdí Prigožin

Válka na Ukrajině

Šojgu prý vede operaci na zničení wagnerovců

Prigožin v nahrávce dále uvedl, že ministr obrany Sergej Šojgu už dorazil do Rostova na Donu s cílem provést operaci, která povede ke zničení wagnerovců. Ruské ministerstvo obrany tuto informaci popřelo a označilo ji za informační provokaci.

Ruský protiteroristický výbor podle agentury TASS Prigožina vyzval, aby ukončil protiprávní jednání. „Obvinění, která se jeho jménem šíří, nejsou ničím podložená. V souvislosti s těmito výroky zahájila FSB trestní řízení ve věci výzvy k ozbrojené vzpouře. Požadujeme okamžité zastavení nezákonných kroků,“ uvedl výbor.

„Nejedná se o vojenský převrat, ale o pochod spravedlnosti. Naše akce v žádném případě nezasahují do činnosti vojsk,“ říká Prigožin na jedné z nahrávek.

Putin byl informován

TASS také s odkazem na mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova informuje o tom, že byl o celé věci zpraven prezident Vladimir Putin. „Jsou prováděna nezbytná opatření,“ prozradil Peskov.

Stránky muzeí v Kremlu v pátek večer náhle uvedly, že expozice budou uzavřeny, protože se pro návštěvníky zavírá celý areál Kremlu.

BBC už dříve upozornila, že hlas na audionahrávce nemusí patřit Prigožinovi. Nahrávky se nicméně objevily na jeho oficiálním telegramovém kanálu.

Prigožin Šojgua dlouhodobě kritizuje. Kritika se vyostřila poté, co se Wagnerova armáda stáhla z Bachmutu. Šojgu prý nemá úctu k životům vojáků a válku vede kvůli tomu, aby získal další vojenské hodnosti a vyznamenání.

Odmítl Šojguovo nařízení, aby se wagnerovci zařadili do ruské armády.

Prigožin odhaluje pravdu o začátku konfliktu na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám