Hlavní obsah

Kadyrov nabízí ukrajinské zajatce výměnou za zrušení sankcí proti své rodině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládce autonomního Čečenska Ramzan Kadyrov nabídl propuštění 20 zajatých Ukrajinců výměnou za zrušení sankcí, které USA uvalily na jeho rodinu. Podle agentury TASS nabídku učinil prostřednictvím bývalého amerického zpravodajského důstojníka a zbrojního inspektora OSN Williama Scotta Rittera, který je na návštěvě čečenské metropole Grozného.

Foto: Sputnik, Reuters

Vůdce Čečenské republiky Ramzan Kadyrov

Článek

„Máme zajímavou nabídku pro našeho hosta. Máme zajatce, kterých jsme se zmocnili u Doněcku a Luhansku,“ prohlásil Kadyrov podle ruské státní agentury TASS.

„Předám seznam našemu hostu. Pokud zruší sankce uvalené na moji matku a dcery, lidi a koně, kteří se ničím neprovinili, a pokud přidají špetku sankcí proti mně, tak ty osoby předáme,“ dodal.

Ritter, který je nyní známý jako spisovatel a komentátor, v minulosti působil jako zpravodajský důstojník u námořní pěchoty.

Moskva a Kyjev si po měsících vyměnily zajatce, celkem 478 lidí

Válka na Ukrajině

Byl také zbrojním inspektorem OSN a výrazným kritikem americké politiky v Iráku v éře prezidenta George Bushe mladšího, který dal rozkaz k invazi pod falešnou záminkou hrozby zbraní hromadného ničení.

V roce 2011 byl Ritter odsouzen za sexuální delikt po internetové komunikaci, během níž se svlékl a masturboval, s policejní „volavkou“, která se vydávala za nezletilou dívku. V září 2014 byl podmínečně propuštěn.

Kadyrov se v květnu nechal natočit v tanku T-72Video: Telegram - Kadyrov_95

V Grozném je Ritter na prezentaci vojenské a policejní zásahové techniky. Někdejší inspektor OSN pro sledování likvidace iráckých zbraní hromadného ničení se dostal podle agentury TASS také na prohlídku Ruské univerzity speciálních sil v čečenské metropoli.

Na černé listině od anexe Krymu

Kadyrova, považovaného za věrného spojence ruského prezidenta Vladimira Putina, americké úřady daly na černou listinu mnohem dříve, než Rusko zaútočilo na Ukrajinu, protože jej spojují s porušováním lidských práv, především s únosy, vydíráním a vězněním novinářů a aktivistů.

Kadyrov loni v květnu na sociální síti Telegram oznámil, že se mu podařilo získat zpět koně zabaveného v Česku na základě sankcí Evropské unie uvalených v roce 2014. 

Podle čečenského vůdce ukradli jeho hřebce ze stáje na Litoměřicku příslušníci ukrajinských tajných služeb, kteří mu ho zpátky prodali za 18 000 dolarů (asi 391 000 korun v tehdejším kurzu) a kteří přitom spolupracovali s českými policisty.

Foto: Telegram/RBK, Bez zdroje

Ramzan Kadyrov a jeho hřebec Zazou

Kadyrov hodnotu koně dříve vyčíslil na nejméně deset milionů dolarů (asi 224 milionů korun). Neznámý pachatel podle české policie hnědáka na začátku března ukradl ze stáje v Krabčicích u Roudnice nad Labem na Litoměřicku.

Pod sankční režim hřebec spadal od roku 2014 kvůli ruské anexi ukrajinského Krymského poloostrova, a čečenský vůdce tak se zvířetem nemohl nijak nakládat.

Sankcím čelí i Kadyrovova matka. Hranice padly, udělám cokoliv, běsní čečenský lídr

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám