Hlavní obsah

Moskva a Kyjev si po měsících vyměnily zajatce, celkem 478 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina a Rusko po delší době informovaly o výměně válečných zajatců. Moskva podle prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na sociálních sítích propustila 230 lidí. Kyjev je vyměnil za 248 zajatých ruských vojáků, informovala agentura TASS.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinští váleční zajatci se radují z návratu domů (3. ledna 2024)

Článek

„Naši jsou doma. Z ruského zajetí se vrátilo přes 200 našich vojáků a civilistů,“ napsal na komunikační platformě Telegram Zelenskyj.

Mezi nově propuštěnými zajatci jsou podle něj příslušníci ozbrojených sil, ukrajinské národní gardy, námořních sil i pohraničníci. Část z nich se podílela na obraně ukrajinského Mariupolu, který Rusko ovládlo na jaře roku 2022, dodal Zelenskyj.

Kyjev viní Moskvu ze zabití dvou ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali

Evropa

Podle webu listu Ukrajinska pravda šlo o dosud největší jednorázovou výměnu zajatců od začátku války. „Domů se vrací celkem 230 lidí,“ podotkl web s tím, že poslední velká výměna se uskutečnila loni 7. srpna, tedy před téměř pěti měsíci.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinští zajatci po výměně za ruské zajatce poblíž Sumy na Ukrajině ve středu 3. ledna 2024. Rusko a Ukrajina si ve středu vyměnily stovky válečných zajatců při největším propuštění zajatců od úplné ruské invaze v únoru 2022

Ruské ministerstvo obrany pak na stejné síti podle agentury TASS sdělilo, že nová výměna zajatců je výsledkem „složitého“ vyjednávacího procesu. Výměnu podle prohlášení ministerstva pomohly zprostředkovat Spojené arabské emiráty.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinští zajatci po výměně za ruské zajatce

Rusko prakticky zmrazilo výměnu válečných zajatců, řekl Kyjev

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám