Hlavní obsah

Wagnerovci jsou v centru Bachmutu a hrají tam na hudební nástroje, chlubí se Prigožin videem

• Aktualizováno

Zakladatel ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin ve čtvrtek zveřejnil video, které údajně ukazuje jeho bojovníky téměř v centru Bachmutu. O dobytí ukrajinského města se žoldnéři spolu s jednotkami ruské armády snaží několik měsíců. Informovala o tom agentura Reuters.

Rusko zveřejnilo záběry Wagnerovců v BachmutuVideo: Reuters

 
Článek

Wagnerova skupina stojí v čele ruského útoku na Bachmut. V posledních měsících ruské jednotky postupovaly zejména na severním a jižním okraji města, čímž ohrozily ukrajinské zásobovací trasy.

„Chlapci tropí neplechu, natáčejí domácí video. Dnes (ve čtvrtek) ráno to přivezli z Bachmutu, prakticky z centra města,“ uvádí se v komentáři pod videem, které zveřejnila Prigožinova tisková služba. Pravost snímku ani místo jeho pořízení nebylo možné bezprostředně ověřit.

Na videu je vidět, jak jeden z uniformovaných mužů vyvěšuje vlajku Wagnerovy skupiny na vrcholu polorozbořené několikapatrové budovy. Další pak hrají na hudební nástroje, což je odkaz na neformální přezdívku wagnerovců „muzikanti“.

Ukrajinské síly se ve čtvrtek brzy ráno držely na svých pozicích v Bachmutu, ale nacházely se pod neustálými útoky ruských jednotek, uvedla agentura Reuters. Dobytí města s předválečnou populací 70 tisíc lidí by pro Rusko bylo prvním významným vítězstvím za více než půl roku a otevřelo by mu cestu k útoku na poslední zbývající městská centra v Doněcké oblasti.

Putin svolává bezpečnostní radu kvůli údajným diverzantům. Záminka k ofenzivě, tvrdí Kyjev 

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám