Hlavní obsah

K odpálení přehrady prý mělo dojít až na konci týdne, dva ruští ženisté ale při kontrole náloží všechno zpackali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co způsobilo protržení hráze Kachovské přehrady stále není jasné, což vede k řadě spekulací zejména proto, že záplavy způsobily komplikace oběma bojujícím stranám. S další možností přišel ruský kanál na Telegramu Volja, podle jehož anonymního zdroje šlo o zpackanou práci ruských ženistů.

Foto: Mapy.cz

Kachovská přehrada na archivním leteckém snímku

Článek

Kanálu Volja se ozval 6. června zdroj, který o sobě tvrdil, že je příslušníkem ruských ozbrojených sil. Uvedl, že výbuch na přehradě byl plánovaný, ale až na konec týdne. To by vysvětlovalo, proč Rusové neevakuovali předem nejen obyvatele, ale nestáhli ani své jednotky na břehu Dněpru.

Ženisté z 31. ženijního pluku pod vedením poručíka Sivycha a nadporučíka Gončarova však při kontrole nálože odpálili. „Krátce, všechno šlo do hajzlu. Mělo to vybuchnout koncem týdne. Někdo, jmenovitě dva debilové, poručík Sivych a nadporučík Gončarov z nedávno vyslaných sapérů, měli za úkol jenom prověřit, jestli je všechno hotové. Co tam vykoumali, vidí všichni,“ uvedl zdroj.

Volja s odvoláním na štábní důstojníky uvedl, že 31. ženijní pluk se skutečně nacházel v oblasti Nové Kachovky. Jednotka se specializuje na budování přechodů přes terénní překážky a důlní práce.

Zelenskyj kritizoval OSN a Červený kříž: Proč nepomáhají u zničené přehrady?

Válka na Ukrajině

Volja se odvolal ještě na jeden zdroj, na ruského důstojníka, opět nejmenovaného, který působil v zaplavené oblasti 6. června. Ten uvedl, že na elektrárně pracovala v noci z 5. na 6. června skupina ženistů a následně došlo k výbuchu ve strojovně, po kterém následovala exploze min u paty hráze.

Přehrada byla zaminována už loni na podzim, podle Volji v říjnu v rámci příprav na ukrajinský útok na Cherson a jeho obranu. Rusové se pak ze západního břehu Dněpru stáhli.

Místo výbuchu odpovídá tvrzení Ukrajinců, že k výbuchu došlo kolem 2:50 ve strojovně. List The New York Times citoval odborníky na trhaviny a výbušné práce, podle nichž muselo dojít k výbuchu uvnitř přehrady.

Volja také zmiňuje, že den před výbuchem přesunul velitel ruské skupiny Dněpr velitelství a štáb blíže k řece. Naznačuje, že jeho úkolem mohlo být připravit stažení ruských jednotek.

Foto: Reuters

Protržená Kachovská přehrada

Voda z Kachovky už zaplavila dvanáctinásobek plochy Lipna. Z 68 procent levý břeh

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám