Hlavní obsah

Jsme připraveni na evakuaci okolí Záporožské jaderné elektrárny, hlásí okupanty dosazený gubernátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okupanty dosazený záporožský gubernátor Jevhen Balickij v rozhovoru pro ruskou státní agenturu RIA Novosti oznámil, že je připraven plán evakuace obyvatel v případě havárie v místní jaderné elektrárně.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

Balickij vyčetl Ukrajincům, že se snaží obsazené území dostat zpátky.

„S vědomím zákeřnosti a bezohlednosti kyjevského režimu vůči lidem, které ve veřejné rétorice nazývá svými občany, jsme samozřejmě připraveni na jakýkoli vývoj situace, a proto jsme vypracovali plán evakuace obyvatelstva v případě takové potřeby,“ řekl serveru Ria Novosti gubernátor.

Průlom. Inspekce v záporožské elektrárně se uskuteční na začátku týdne

Válka na Ukrajině

Hrozí únik radioaktivity z ostřelované záporožské elektrárny, varuje Enerhoatom

Zahraniční

Rusové přitom území, ve kterém se záporožská elektrárna nachází, okupují. Dobyli ho v březnu a od té doby fungování elektrárny kontrolují. Ruské zvláštní služby podle webu Ukrajinská pravda mučí zaměstnance, aby je donutily neříkat inspektorům Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) nic o bezpečnostních rizicích na stanici. Inspektoři by měli dorazit v nejbližších dnech.

Balickij tvrdí, že je elektrárna aktuálně ve standardním provozu a radiační situace zůstává normální.

Záporožská jaderná elektrárna čelila ostřelování hned na začátku ruského útoku v březnu, kdy byla zasažena oblast v blízkosti jednoho z reaktorů, který v tu dobu obsahoval jaderné palivo. Ruské armádě se nakonec podle informací ukrajinské regionální vojenské správy podařilo areál jaderné elektrárny obsadit.

V posledních dnech se Rusko a Ukrajina opakovaně vzájemně obviňovaly z ostřelování bezprostředního okolí elektrárny, která se nachází ve městě Enerhodar v Záporožské oblasti a kterou stále řídí ukrajinští technici.

Rusové údajně mučí pracovníky Záporožské jaderné elektrárny, aby ovlivnili jejich výpověď

Válka na Ukrajině

Záporožská elektrárna je největší jaderná elektrárna v Evropě z hlediska počtu bloků a instalovaného výkonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám