Hlavní obsah

Jasný vzkaz Putinovi. Jaderné zbraně jsou pro Čínu červená čára, řekl prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína je absolutně proti použití jaderných zbraní v Evropě. Německému kancléři Olafu Scholzovi to v pátek řekl čínský prezident Si Ťin-pching. Agentura Bloomberg prohlášení interpretuje zatím jako nejpřímější vzkaz Číny zabránit eskalaci ruské agrese na Ukrajině.

Foto: Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Během pátečního osobního jednání obou lídrů v Pekingu Si Ťin-pching vyzval mezinárodní společenství, aby „odmítlo hrozbu jaderných zbraní“ a postavilo se proti jaderné válce, aby se zabránilo „krizi na euroasijském kontinentu“.

Čínský vůdce také upozornil na obecnou potřebu zajistit stabilitu potravinových a energetických dodavatelských řetězců, které byly narušeny ruskou invazí, popisuje státní čínská agentura Xinhua (Nová Čína).

KOMENTÁŘ: Nepoučitelné Německo opakuje chyby s Ruskem – Alex Švamberk

Komentáře

Podle Bloombergu vysílají Si Ťin-pchingova slova Putinovi jasný signál, že jaderné hrozby jsou pro Čínu červenou čárou, a staví Peking alespoň v nějakém ohledu na společnou loď s Evropou.

Představitelé Kremlu včetně bývalého prezidenta Dmitrije Medvěděva v posledních měsících varovali před možným použitím taktických jaderných zbraní na Ukrajině.

Foto: Kay Nietfeld, ČTK/AP

Olaf Scholz se Si Ťin-pchingem

Josef Gregory Mahoney, profesor politologie na Východočínské univerzitě v Šanghaji, pro Bloomberg uvedl, že prohlášení čínského prezidenta potěší ty v Evropě, kteří doufali, že Čína využije svého postavení „přítele Ruska“ k odstrašení Moskvy od nasazení jaderných zbraní.

„Siho komentáře jsou zde jednoznačné, a to jak proti použití jaderných zbraní, tak proti hrozbám jejich použití,“ řekl. „To si někteří budou vykládat jako velmi důležitý vzkaz,“ zdůraznil.

Děkuji, přátelé, vzkázal Kuleba Čechům. Ukrajina dostane 90 českých tanků

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám