Hlavní obsah

Jako z Harryho Pottera. Ukrajinci mají „neviditelný plášť“, který je chrání před termovizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajině se podařilo vyvinout plášť, který činí vojáky neviditelnými v hledáčku nepřátelských termokamer a dronů. Na Telegramu o tom informoval ukrajinský ministr pro digitální transformaci Mychajlo Fedorov, podle něhož toho plášť dosáhne tím, že blokuje tepelné záření.

Ukrajinci vyvinuli oblek neviditelný před termovizíVideo: AP

 
Článek

Oznámení ukrajinského ministra doprovázelo video, jež schopnosti nového pláště demonstruje. Ukazuje dva vedle sebe stojící muže, kteří jsou na termokameře vidět jako dvě žárovky. Vlevo od nich ale stojí třetí, v porovnání s nimi téměř neviditelný voják, jehož kamera téměř nezachytila.

„Ukrajinci vytvořili superobranu proti ruský termovizím a dronům s termovizními kamerami,“ uvedl na Telegramu Fedorov. „(Ochrání) například naše odstřelovače nebo oddíly speciálních sil, které plní bojové úkoly,“ dodal.

Podle Fedorova tento „kompaktní a lehký“ speciální oblek váží dva a půl kilogramu a kromě skrytí před termovizí navíc poskytuje ochranu před ohněm a vysokými teplotami.

Britský ministr mluví o vyslání instruktorů na Ukrajinu. Kretén, vystartoval Medvěděv

Válka na Ukrajině

„Tento neviditelný plášť je jen jedním z výsledků vývoje, který pomůže zachránit životy našich vojáků na frontě,“ prohlásil ukrajinský ministr pro digitální transformaci, jenž dále uvedl, že tento speciální oblek vyvinula koordinační platforma Brave1 zabývající se vývojem obranné techniky.

Jak to funguje?

Tento plášť je podle britského serveru inews vyroben z černého měkčeného materiálu, který má trochu připomínat plachtu používanou při kempování. Dokáže odstínit tepelný signál vysílaný lidmi nebo vojenskou technikou, čímž je učiní neviditelnými pro infračervené senzory nebo tepelné senzory používané ruskými drony.

Americká zpravodajská televize CNN uvedla, že materiál použitý k výrobě plášťů zabraňuje úniku horkého vzduchu, který je chlazen zabudovaným ventilačním systémem, díky čemuž se osoba nosící tento oblek neukáže na termovizích.

CNN o plášti mluvila s Maksimem Borjakem, jedním z jeho vývojářů, který uvedl, že na plášti Ukrajina pracovala už od roku 2015. Tehdy byl vyvíjen výhradně pro použití odstřelovačů. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu se do vývoje měla Ukrajina pustit s daleko větším odhodláním, jež vyústilo v jeho dokončení.

Podle Borjaka byl plášť už aktivně nasazen do bojů. Použít ho měla 35. brigáda námořní pěchoty během ukrajinské protiofenzivy.

Nejde o první takovou technologii

Podobné technologie, i když založené na různých principech, se už nějakou dobu vyvíjejí v řadě zemí. Jeden takový popsal server ZME Science, s tím, že podobný neviditelný plášť vyrábí například kanadský výrobce maskovacích uniforem Hyperstealth Biotechnology.

V roce 2019 společnost představila materiál zvaný „Quantum Stealth“, který je tenký jako papír a ohýbá světlo kolem cíle jakékoli velikosti – od vojáků až po tanky a lodě. Maskování má navíc fungovat nejen pro viditelné světlo, ale také proti infračervenému a krátkovlnnému infračervenému světlu.

Jsme jen kusy masa, popisují trestné oddíly ruské armády

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám