Hlavní obsah

Britský ministr mluví o vyslání instruktorů na Ukrajinu. Kretén, vystartoval Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie má v úmyslu vyslat na Ukrajinu své vojenské instruktory, aby cvičili tamní vojáky. Dosud příslušníci ukrajinských ozbrojených sil podstupují výcvik na britských ostrovech nebo v jiných evropských zemích.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministr obrany Grant Shapps

Článek

Záměr Londýna zveřejnil v rozhovoru pro list The Sunday Telegraph nový britský ministr obrany Grant Shapps. Řekl, že při nedávné návštěvě Kyjeva o tom mluvil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a poté i s britskými armádními veliteli.

„Myslím, že existuje bod, ve kterém se výcvik nakonec přiblíží i na Ukrajinu,“ řekl Shapps s tím, že by se mohl odehrávat zejména v západní části napadené země.

Spojenci Kyjeva se dosud ve snaze snížit riziko přímého konfliktu s Ruskem vyhýbali tomu, aby na ukrajinské území posílali své vojáky. V Británii bylo za poslední rok na výcviku více než 20 tisíc Ukrajinců.

Shapps podle svých slov mluvil se Zelenským rovněž o tom, jak by britské námořnictvo mohlo hrát „aktivnější roli“ v Černém moři, kde ruské válečné lodě mají v hledáčku obchodní plavidla. Ministr také vyjádřil naději, že britské zbrojovky, jako třeba BAE Systems, uskuteční své plány na zřízení továren na výrobu vojenské techniky na Ukrajině.

Sunak tlumí očekávání

Britský premiér Rishi Sunak vzápětí tlumil očekávání vyvolaná ministrovým prohlášením. Podle agentury AP Sunak řekl, že slova Shappse nelze chápat tak, že by britští instruktoři byli na Ukrajinu vysláni okamžitě, ale že taková možnost existuje v dlouhodobém horizontu. „Žádní britští vojáci nebudou vysláni do současného konfliktu. Nic takového se neděje,“ ujistil premiér.

Na slova Shappse však mezitím stačil zareagovat bývalý ruský prezident a nynější místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv, známý z poslední doby velmi ostrými prohlášeními.

Medvěděv na sociální síti Telegram označil britského ministra za „novopečeného kreténa“. Vyslání britských instruktorů na Ukrajinu by podle Medvěděva znamenalo, že by se tito vojáci stali legitimním cílem pro ruské ozbrojené síly. „S plným vědomím, že budou nemilosrdně zničeni. Ne jako žoldáci, ale jako britští specialisté NATO,“ zdůraznil Medvěděv.

Neméně ostře se ruský politik obul do šéfky obranného výboru německého Spolkového sněmu Marie-Agnes Strack-Zimmermannové, která přiznala Ukrajincům právo útočit na vojenské cíle i na ruském území. Zmínila se v této souvislosti o německých raketách Taurus, o které Kyjev vehementně usiluje, ale Berlín se dosud zdráhá je ukrajinským silám poskytnout.

Medvěděv označil Strack-Zimmermannovou za „blázna“ a pohrozil, že v případě dodávek zmíněných raket na Ukrajinu by údery na německé továrny, kde se tyto střely vyrábějí, byly „plně v souladu s mezinárodním právem“.

Rusové v noci útočili na řadu ukrajinských regionů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám