Hlavní obsah

Jak se sebou můžete žít? Australská moderátorka se s ruským velvyslancem nepárala

– Canberra

Ruského velvyslance v Austrálii Alexeje Pavlovského překvapila úvodní otázka rozhovoru, který v pondělí odvysílala televizní stanice ABC. Moderátorka Sarah Fergusonová nejvyššího ruského zastupitele v zemi nešetřila a zeptala se ho, jak může sám se sebou žít.

Foto: Profimedia.cz

Ruský velvyslanec Alexej Pavlovskij u příležitosti oslav Dne vítězství v Melbourne v roce 2021

Článek

„Velvyslanče, užíváte si v Austrálii výhody svobodné a otevřené společnosti. Jak se sebou můžete žít, když reprezentujete represivní a diktátorský Putinův režim?“ zahájila Fergusonová rozhovor.

Viditelně zaskočený respondent se po zmínce o represivním a diktátorském režimu zmohl na pobavený úsměv. „Přijde vám to vtipné?“ pokračovala Fergusonová. „Přijde mi vtipné, jak jste rozhovor zahájila,“ odpověděl velvyslanec.

Pavlovskij v další části odpovědi tvrdí, že neměl problém žít v Rusku, kde pobýval 13 let před svým příjezdem do Austrálie (v roce 2019 - pozn. red.). „Nikdy jsem nenabyl dojmu, že bych žil v režimu, o kterém jste mluvila,“ dodal.

Fergusonové jeho odpověď nestačila. Pavlovskému řekla, že zastupuje režim, který napadl svého souseda, potlačuje protesty, umlčuje svobodná média, vraždí nebo vězní disidenty a utajuje počet válečných obětí.

„Jak byste tento režim vlády popsal, když ne jako diktátorský?“ dotázala se moderátorka.

Pavlovskij na to nezareagoval. Dodal, že Australanům byl vymyt mozek, aby podporovali Ukrajinu. Fergusonová mu odvětila, že ruská armáda terorizuje ukrajinský lid a není nutné, aby měli lidé vymytý mozek, aby tomu rozuměli.

„Když mluvíme o tom, že mají vymytý mozek, znamená to, že nejsou schopni vidět věci v kontextu, především pak v kontextu národní historie,“ odpověděl ruský velvyslanec.

Ve zbytku rozhovoru Pavlovskij odmítl přímé odpovědi také na dotazy ohledně ruských válečných zločinů. Zopakoval také narativ Moskvy, že konflikt na Ukrajině se stal válkou Severoatlantické aliance proti Rusku.

Exploze na Krymu. Ukrajina mluví o zničení střel Kalibr

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám