Hlavní obsah

Exploze na Krymu. Ukrajina mluví o zničení střel Kalibr

• Aktualizováno

Při výbuchu u Džankoje na Krymu byly zničeny ruské střely Kalibr přepravované po železnici, uvedla ukrajinská rozvědka. Ruská okupační správa k výbuchu a střelbě sdělila, že při útoku dronů zafungovala protiletecká obrana. Při náletu měl být zraněn jeden člověk a poničeny dvě budovy.

Foto: Anton Heraščenko/Twitter

Záběry, které mají ukazovat výbuch na Krymu

Článek

O zničení ruských střel s plochou dráhou letu informovala na webu ukrajinská vojenská rozvědka GUR. Napsala, že „tajemná exploze“ zničila střely s plochou dráhou letu Kalibr, které byly převáženy po železnici.

Amatérské video zachytilo mohutnou explozi a ohnivou kouli. Stanici CNN se podařilo lokalizovat místo pořízení videa ve městě Džankoj, ale není jasné, kde přesně k mohutné explozi došlo. Na videu je slyšet hlas, který říká, že bylo zasaženo nádraží. Džankoj na severu Ruskem okupovaného Krymu, je významným železničním uzlem.

Rakety Kalibr používají ruští okupanti k ostřelování Ukrajiny z lodí v Černém moři.

Rusy dosažený správce Krymu Sergej Askjonov potvrdil útok na poloostrově. V oblasti Džankoje pracovala protivzdušná obrana. Trosky (střel země-vzduch) podle předběžných údajů poškodily obytný dům a obchod,“ napsal Aksjonov v příspěvku na Telegramu. Uvedl, že jeden člověk je zraněný.

Aksjonovův poradce Oleg Krjučkov na svém účtu na Telegramu popřel, že byla poničena železniční infrastruktura.

Šéf správy města Džankoj Igor Ivin uvedl, že důvodem výbuchů byly útoky bezpilotních letounů. „Přiletěly drony. Několik objektů je poškozeno,“ citovala vyjádření Ivina agentura TASS. Podle Ivina byl poškozen obchod s potravinami, který po explozi začal hořet. Zraněn byl podle něj 33letý muž, který není v ohrožení života.

UNIAN informoval, že ve městě Džankoj byly slyšet výbuchy a střelba. Podle místních obyvatel v části města vypadl proud.

Ukrajinské vedení sice o explozi na Krymu informovalo, ale nezmínilo jejich původ a nepřihlásilo se k zodpovědnosti. Uvedlo však, že bude sloužit „další demilitarizaci Ruska a připraví Krym na osvobození od okupantů“.

Ukrajina se k podobným útokům obvykle nehlásí.

V Džankoji se kříží trať z Kerče do Chersonu s tratí ze Sevastopolu do Melitopolu, po kterých se zásobují ruské jednotky. Poblíž města jsou i dvě velká vojenská letiště Džankoj a Gvardějskoje.

Krym Rusko anektovalo v roce 2014. Poloostrov o víkendu podle ruských agentur navštívil ruský prezident Vladimir Putin.

Putin je na Krymu. Sedl za volant a přijel

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám