Hlavní obsah

ISW: Závislost Ruska na íránských zbraních se bude prohlubovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Závislost Ruska na íránských zbraních se bude patrně prohlubovat, uvedli američtí analytici z Institutu pro studium války (ISW).

Foto: ČTK/AP

Snímek sestřeleného íránského dronu

Článek

Rusko se pravděpodobně domluvilo na dalších dodávkách zbraní z Íránu, protože v bojích na Ukrajině vyčerpalo vlastní zásoby řízených střel a dronů, a to hlavně při útocích na ukrajinskou kritickou infrastrukturu.

Na Ukrajině ruské síly pokračují vedle vzdušných úderů i v pozemní ofenzivě na Donbasu, kde útočí hned v několika oblastech, upozornil také ISW.

„Rusko se bude patrně dál uchylovat k dronovým a raketovým útokům na kritickou infrastrukturu ve snaze vyvážit neúspěchy a omezení svých konvenčních sil na frontě,“ uvedli analytici v pravidelné zprávě o vývoji války na Ukrajině.

„Ruská závislost na systémech íránské výroby, a potažmo na Íránu, poroste,“ podtrhli.

Zároveň pokračují intenzivní boje o ukrajinský Donbas. Ukrajinské síly se snaží udržet pozice u Bachmutu. Nepřátelské síly na linii dotyku podnikají dělostřelecké útoky, a to zejména u Avdijivky.

U Soledaru se snaží ukrajinskou obranu prorazit vojáci z ruské soukromé Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) vojenské společnosti. Situace je napjatá také u Vuhledaru.

Rusové čekají dodávku dalších íránských dronů a balistických raket

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám