Hlavní obsah

Italská premiérka kritizovala Zelenského zastávku v Paříži cestou do Bruselu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Italská premiérka Giorgia Meloniová ve čtvrtek po příjezdu na summit Evropské unie v Bruselu označila za nemístné, že francouzský prezident Emmanuel Macron pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na středeční večer do Paříže, kde oba prezidenti povečeřeli spolu s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Foto: Profimedia.cz

Italská premiérka Giorgia Meloniová

Článek

Podle Meloniové by to mohlo uškodit společnému postoji Evropské unie vůči Ukrajině, uvedla agentura DPA.

Zelenskyj se zastavil v Paříži po středeční návštěvě Británie, která patří mezi největší podporovatele této východoevropské země v jejím boji proti ruské agresi.

Ve čtvrtek ukrajinský prezident odcestoval společně s Macronem do Bruselu, kde vystoupil s projevem v Evropském parlamentu a kde měl na programu i setkání s účastníky summitu EU.

Pařížskou zastávku Zelenského na evropské cestě však ostře kritizovala italská premiérka, podle níž je Macron doma pod politickým tlakem, a možná i proto chtěl vyslat nějaký signál. „Ale jsou chvíle, kdy je na škodu, když člověk dává přednost domácímu veřejnému mínění. A toto byl, zdá se, ten případ,“ řekla Meloniová.

Ta bývá někdy označována za krajně pravicovou političku, v otázce Ukrajiny ale zastává jednoznačně prokyjevské postoje. „Domnívám se, že naší silou v této věci musí být jednota,“ zdůraznila ve čtvrtek italská premiérka.

V Itálii vyvolalo pozvání Zelenského od Macrona a jejich společné setkání se Scholzem nadmíru kritické reakce, uvedla DPA.

Na rozdíl od vlády předchozího premiéra Maria Draghiho, který loni v červnu společně s Macronem a Scholzem navštívil Kyjev, je nynější Itálie v Evropě mnohem izolovanější a už není vnímána podobně jako Francie či Německo.

Italská pravicová vláda sklidila kritiku především kvůli svému postoji k migrantům ve Středozemním moři.

Zelenskyj požádal Macrona a Scholze o rychlé dodávky zbraní a letadel

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cestuje po Evropě v situaci, kdy Rusové zesilují útoky na frontě a panují obavy, že se pokusí obsadit celou Doněckou oblast, případně prorazit obranu i v Luhanské oblasti. Zelenskyj evropské lídry naléhavě žádá o další zbraně, velmi by se jeho zemi teď prý hodily stíhačky.

O bojové letouny si ukrajinský prezident řekl na první zastávce své aktuální zahraniční cesty ve středu v Londýně a později také večer v Paříži. Ve čtvrtek se Zelenskyj zúčastnil summitu Evropské unie v Bruselu, kde evropským státníkům kromě poděkování za podporu vylíčil potřebu rychlejších dodávek zbraní. Zopakoval také potřebu bojových letadel.

Bráníme se největší antievropské síle dnešního světa, řekl Zelenskyj v europarlamentu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám