Hlavní obsah

Institut spočítal splněné ruské cíle od začátku invaze. Vyšla mu nula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská invaze na Ukrajinu začala před 501 dny. Při té příležitosti se Institut pro studium války (ISW) zaměřil na zhodnocení původních ruských cílů na Ukrajině. Ve své zprávě došel institut k závěru, že splněn nebyl prakticky ani jeden z nich.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Před 500 dny Rusko zahájilo nevyprovokovanou dobyvačnou válku proti Ukrajině. Ruská armáda měla v úmyslu dobýt Kyjev do tří dnů od začátku invaze, ale na Ukrajině nedokázala dosáhnout žádného ze zamýšlených cílů,“ píše ve své sobotní zprávě ISW a připomíná úspěšnou ukrajinskou obranu a následné osvobozování Ruskem okupovaných oblastí.

Institut navíc konstatuje, že zatímco Ukrajina vede podél většiny frontové linie protiofenzivní operace, ruské síly se v současné době téměř výhradně soustředí na snahu udržet ukrajinská území, která stále okupují.

Ke stažení ruských jednotek došlo v průběhu invaze například z částí Chersonské, Charkovské nebo Černihivské oblasti, ačkoliv byly takové kroky ruskou propagandou prezentovány jako „přeskupení sil“ či „gesto dobré vůle“.

Zelenskyj zveřejnil video z Hadího ostrova, který se stal symbolem ukrajinského odporu

Válka na Ukrajině

Symbolickým gestem se stalo i v sobotu zveřejněné video z Hadího ostrova, který navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Černomořský ostrov se stal symbolem ukrajinského odporu, když se třináct obránců ostrova odmítlo vloni v únoru vzdát výrazné ruské přesile. Ukrajinská armáda ostrov dobyla zpět vloni na konci července.

„S pomocí Západu si Ukrajina zajistila nezávislost, ale stojí před ní důležitý krok osvobodit strategicky důležité území, které je nadále pod ruskou kontrolou,“ dodává ISW.

O ukrajinské protiofenzivě v uplynulých dnech hovořil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jenž poznamenal, že v některých částech země jeho armáda na útoky vůbec nemůže pomýšlet, protože nemá potřebné zbraně.

Ukrajinští činitelé dali opakovaně najevo, že protiútok sice už začal, ale jeho hlavní fáze teprve přijde.

Protiofenzivu jsem chtěl dřív, neměli jsme na ni ale zbraně, řekl Zelenskyj

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám