Hlavní obsah

Zelenskyj zveřejnil video z Hadího ostrova, který se stal symbolem ukrajinského odporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volodymyr Zelenskyj zveřejnil v sobotu nedatované video ze své návštěvy Hadího ostrova. Černomořský ostrov se stal symbolem ukrajinského odporu, když se třináct obránců ostrova odmítlo vloni v únoru vzdát výrazné ruské přesile. Ukrajinská armáda ostrov dobyla zpět vloni na konci července. Ukrajinský prezident, který poslední dny trávil na cestách v zahraničí, video zveřejnil v 500. den pokračující ruské invaze.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během zasedání parlamentu

Článek

Video, které mapuje jeho návštěvu Hadího ostrova, zveřejnil Zelenskyj na sociální síti Telegram. Černomořský ostrov ve videu označil za „svobodný ostrov svobodné Ukrajiny“ a za „místo vítězství“, které nebude znovu dobyto.

„Chtěl bych z tohoto místa vítězství poděkovat každému našemu vojákovi za posledních 500 dní,“ uvedl Zelnskyj také ve videu. Na záběrech je vidět, jak na ostrov přijíždí ve člunu a jak následně pokládá květiny v barvách ukrajinské vlajky u místního památníku.

Zelenskyj a jeho kancelář neupřesnili, kdy video vzniklo. Ukrajinský prezident ve čtvrtek navštívil Bulharsko, odkud pokračoval do Česka a na Slovensko. Ještě v pátek zamířil do Turecka, odkud se v sobotu vrací českým vládním speciálem na Ukrajinu.

Rusové obsadili Hadí ostrov hned první den invaze na Ukrajinu, která začala vloni 24. února. Výrazné přesile se tehdy na ostrově, který leží zhruba 150 kilometrů od Oděsy, bránilo třináct ukrajinských vojáků. Výzvu k tomu, aby se vzdali, odbyl jeden z nich slovy: „Ruská válečná lodi, jdi do pr***e.“

Všichni vojáci skončili následně v zajetí. Ukrajincům se ostrov, ze kterého se mezitím stal symbol ukrajinského odporu, podařilo dobýt zpět vloni v červnu.

Zelenskyj se českým vládním speciálem vrátil domů i s pěti obránci Mariupolu. Kreml hned přišel s reakcí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám