Hlavní obsah

Protiofenzivu jsem chtěl dřív, neměli jsme na ni ale zbraně, řekl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chtěl protiofenzivu zahájit mnohem dříve, aby Rusko nedostalo tolik času se na ni připravit. Ukrajina však podle něj dlouho neměla potřebné zbraně.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj o svém původním plánu zahájit protiofenzivu dříve mluvil v rozhovoru s televizí CNN, která podotýká, že protiofenziva zatím nenaplnila očekávání.

„Chtěl jsem, aby se naše protiofenziva uskutečnila mnohem dříve, protože všichni chápali, že pokud se protiofenziva rozvine později, bude zaminována větší část našeho území. Dáváme tak nepříteli čas a možnost umístit další miny a připravit si obranné linie,“ uvedl Zelenskyj.

Své přesvědčení dal podle svých slov najevo USA i evropským spojencům, po nichž chtěl zbraně a materiál nutný k zahájení protiútoku s cílem osvobodit Ruskem obsazené části Ukrajiny. Vycházel z toho, že čím později protiofenziva začne, tím bude pomalejší.

Ukrajinský prezident také poznamenal, že v některých částech země jeho armáda na útoky vůbec nemůže pomýšlet, protože nemá potřebné zbraně. Na další dodávky zbraní proto i v rozhovoru znovu apeloval.

Ukrajinští činitelé dali opakovaně najevo, že protiútok sice už začal, ale jeho hlavní fáze teprve přijde.

Do Británie v srpnu dorazí na výcvik první ukrajinští piloti stíhaček

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám