Hlavní obsah

Host v ruské TV chtěl napadnout „nacistický“ Kazachstán. Polekaný moderátor bere zpátečku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pár dny byl Kazachstán v ruském propagandistickém pořadu označen za dalšího v pořadí pro denacifikační operaci, dnes už je zase váženým partnerem. Moderátorovi ruského státního kanálu Vladimiru Solovjovovi musel zřejmě někdo důrazně vyčinit, jelikož během jednoho týdne se nálada vůči Kazachstánu v jeho pořadu otočila o 180 stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Ruský propagandista Vladimir Solovjov

Článek

„Upozorněme na to, že dalším problémem je Kazachstán. Protože tam mohou začít stejné nacistické procesy jako na Ukrajině,“ řekl v úterý v pořadu Polnyj kontakt ruský politolog Dmitrij Drobnickij.

Moderátorovi Solovjovovi se myšlenka zřejmě zalíbila a ihned si přisadil: „A máme tam nejdelší hranici.“ Drobnickij souhlasí a dodává: „A žije tam spousta Rusů. A je tam i jaderné palivo pro Rosatom.“

Tato vyhrocená diskuse měla rychlý vývoj. Vzhledem k tomu, že se blížil summit členů Ruskem vedené Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB) v Jerevanu, přispěchal s komentářem nejprve náměstek ruského ministerstva zahraniční Roman Vasilenko.

Putin odhodil pero, Lukašenko v šoku. Arménský premiér odmítl podepsat dokument vojenské aliance

Evropa

„Domníváme se, že zaprvé neodrážejí oficiální postoj Ruské federace, zadruhé poškozují tradičně úzké vztahy mezi Kazachstánem a Ruskou federací a zatřetí si zaslouží odpovídající reakci ruských orgánů. Vyjádření takových postojů na jednom z hlavních federálních televizních kanálů si také zaslouží reakci orgánů Ruské federace,“ uvedl Vasilenko.

Jaký vliv na vysílání ruských propagandistických pořadů Kreml má, se projevilo hned v následujícím díle Solovjovy seance.

Respekt je prý neměnný

„V létě byl jedním z hlavních hostů Petrohradského ekonomického fóra prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev. Nyní se na něj těšíme v Orenburgu, kde se má Tokajev v pondělí setkat s Putinem. Ruští a kazachstánští političtí analytici, experti a novináři budou tuto událost samozřejmě bedlivě sledovat. Mohou se objevit různá hodnocení, různé závěry a všichni by měli tiše a pozorně naslouchat a vzájemně se respektovat,“ uklidňoval vášně ve svém monologu k divákům moderátor.

„Za náš program mohu říci, že náš respekt vůči panu Tokajevovi je neměnný. Pokud se v průběhu vášnivé diskuse objeví poznámky, které někomu připadají znepokojivé, občas se bohužel může stát cokoliv,“ dodal.

Tokajev ve čtvrtek na již zmíněném summitu zopakoval výzvu Kazachstánu k zastavení války na Ukrajině. V tomto postoji se odlišuje od jiných zemí tradičně spojených s Ruskem. Kazachstán dokonce odmítl uznat ruskou anexi na východě Ukrajiny.

Summit vůbec nedopadl dobře. Arménský premiér Nikol Pašinjan nepodepsal závěrečný dokument, protože tvrdí, že jsou závěry nekompletní a nedostatečné, což si může Ázerbájdžán vyložit jako prostor pro další agresi vůči Arménii.

Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Alexandra Heraščenka, který video zachycující tento moment sdílel, se tak ve čtvrtek organizace fakticky rozpadla.

Ruský propagandista kritizuje Západ, sám ale používá západní elektroniku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám