Hlavní obsah

Ukrajinci prozradili, jak potopili ruskou raketovou korvetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská Černomořská flotila ztratila další loď. Podle záběrů ukrajinského ministerstva obrany stačilo šest o dost menších námořních dronů, aby raketová korveta Ivanovec klesla na dno Donuzlavského jezera. Rusko ztrátu zatím nepotvrdilo, stanice CNN ale přinesla rozhovor s jedním z pilotů dronů, kteří útok provedli.

Záběry zásahu ruské lodi IvanovecVideo: Hlavní ředitelství rozvědky Ministerstva obrany Ukrajiny (HUR)

 
Článek

Prozradil, že do akce šlo celkem deset ukrajinských námořních dronů typu MAGURA. Jsou pět a půl metru dlouhé, ale nad hladinu vyčnívá pouze 50 centimetrů. Šest zasáhlo cíl.

„Když po nich začala střílet lodní děla, musely přesně manévrovat,“ řekl stanici CNN pilot dronů, jehož volací jméno je Třináct. Ovládání takových dronů je podle něj „velmi delikátní záležitost“.

„Musíte hlavně cítit, jak se dron pohybuje. Pokud na to jen trochu více šlápnete, můžete nad ním ztratit kontrolu. Řekl bych, že je to taková hodinářská práce,“ popsal svou denní činnosti člen speciální jednotky s názvem Skupina 13.

Ruští námořníci si s námořními drony MAGURA nejspíš nevědí moc rady. „Jsou docela špatně vidět, zvlášť na otevřeném moři,“ popsal „třináctka“.

„Na druhou stranu jejich velikost ztěžuje ovládání na rozbouřeném moři, ale také pro nepřítele je ve vlnách mnohem těžší dron zasáhnout,“ vysvětlil.

Proti námořním dronům nemají obranu

Ruské lodě nemají žádnou speciální výbavu na obranu proti námořním dronům, musí proti nim používat děla, která jsou ale primárně určena na boj s mnohem větším plavidlem. Ačkoli byla ruská palba velmi rychlá, bezpilotní plavidla nebyla schopna zasáhnout.

„Žádná válečná loď nemůže být obratná jako tyto drony,“ poznamenal příslušník speciální jednotky.

Drony MAGURA mohou urazit až 800 kilometrů bez tankování a nést až čtvrt tuny trhaviny. Jejich pilot prozradil, že množství lze navýšit až na 300 kilogramů.

„To ale není potřeba, protože ani nejodolnější plavidla Černomořské flotily takovému výbuchu neodolají,“ řekl.

Podle ukrajinské vojenské rozvědky HUR Rusové o Ivanovec, jehož hodnota se pohubuje kolem 70 milionů dolarů (1,6 mld. Kč), přišli v noci na 1. února. Jako kritický se ukázal zásah na místo, kde měla korveta umístěny protilodní rakety P-270 Moskit.

Krymský most letos nebude stát. Vím, jak na to, slibuje šéf ukrajinského námořnictva

Válka na Ukrajině

„Operace se uskutečnila za podpory Ministerstva pro digitální transformaci Ukrajiny a platformy United24,“ informovala HUR.

Platforma United24 je přitom ukrajinským státem zaštítěná iniciativa s cílem získat pro Kyjev bránící se ruské invazi potřebné prostředky.

K ambasadorům projektu United24 patří řada celebrit – například zpěvačka a herečka Barbra Streisandová či pop-rocková kapela Imagine Dragons.

Ukrajinci potopili Rusům další loď Černomořské flotily

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám