Hlavní obsah

Gerasimov jako velitel ruských sil selhal, tvrdí Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Slibujeme si lepší součinnost mezi složkami ozbrojených sil i zlepšení kvality všech druhů podpory a účinnosti velení. Tak komentovalo ruské ministerstvo obrany lednovou výměnu na postu velitele ruských sil na Ukrajině, kdy Sergeje Surovikina nahradil Valerij Gerasimov. Ofenzivní snažení Kremlu to ale nijak nezměnilo.

Foto: ČTK/AP

Náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov

Článek

„Gerasimovo období se vyznačuje snahou o zahájení velké zimní ofenzivy s cílem rozšířit ruskou kontrolu nad celým Donbasem. Po osmdesáti dnech je stále jasnější, že tento projekt selhal,“ uvedlo britské ministerstvo obrany s odkazem na rozvědku.

Ta připomněla, že ruské síly dosáhly na donbaské frontě jen nepatrných úspěchů, a to navíc za cenu desítek tisíc obětí. Z velké části tak Moskva promarnila svou dočasnou personální převahu, kterou získala díky podzimní částečné mobilizaci.

„Po deseti letech ve funkci náčelníka ruského generálního štábu existuje pravděpodobnost, že Gerasimov posouvá hranice toho, jak dalece bude ruské politické vedení tolerovat neúspěch,“ dodalo britské ministerstvo.

Gerasimov přitom ve funkci velitele ruských sil na Ukrajině nahradil Surovikina teprve 11. ledna letošního roku. Surovikin byl sesazen do funkce jeho zástupce. Stejnou pozici zastávají ještě vrchní velitel pozemních sil Oleg Saljukov a zástupce náčelníka generálního štábu ozbrojených sil Alexej Kim.

PŘEHLEDNĚ: Hlavní tváře ruského válečného tažení

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám