Hlavní obsah

EU zvýší vojenskou pomoc Ukrajině, řekl Borrell

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie připravuje zvýšení vojenské pomoci Ukrajině a také dlouhodobé bezpečnostní závazky vůči Ruskem napadené zemi. Při návštěvě Kyjeva to v neděli podle agentury Reuters uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který zároveň vyjádřil naději, že unijní státy dospějí k rozhodnutí o zvýšení pomoci „do konce roku“.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell na tiskové konferenci v Kyjevě

Článek

Prohlášení následuje poté, co zákon o nouzovém financování americké vlády schválený americkým Kongresem nezahrnul pomoc Ukrajině. Schopnost Ukrajinců bránit se ruské invazi je do velké míry závislá na pomoci od zahraničních partnerů.

Borrell na tiskové konferenci po nedělním jednání s ukrajinským ministrem obrany Rustemem Umerovem v Kyjevě řekl, že „předložený návrh“ ukazuje, že EU hodlá zvýšit vojenskou pomoc Ukrajině.

„Uvidíme, co se stane v USA, ale z naší strany budeme pokračovat v podpoře a ve zvyšování naší podpory,“ odpověděl Borrell na dotaz ohledně hlasování ve Washingtonu. „Ukrajinci bojují s veškerou svou odvahou a schopnostmi,“ dodal s tím, že pokud EU chce, aby byli úspěšnější, „musíme jim poskytnout lepší a větší zbraně“.

Dočasný rozpočet, který schválil Kongres, nepočítá s pomocí Ukrajině

Amerika

V prohlášení zveřejněném na sociální síti X Borrell také napsal, že blok chystá „dlouhodobé bezpečnostní závazky vůči Ukrajině“. Blíže je neupřesnil.

Umerov, kterého ukrajinský parlament schválil jako ministra obrany začátkem září, v prohlášení na X poděkoval Borrellovi za „pokračující podporu“ a uvedl, že schůzka byla „výchozím bodem pro skvělou spolupráci“. Rozhovory se podle něj týkaly vojenské pomoci EU ve formě dělostřelectva a munice, protivzdušné obrany, prostředků elektronického boje a dlouhodobých programů pomoci a výcviku a také přesunu zbrojní výroby na Ukrajinu.

Víkendové schválení zákona o nouzovém financování na příštích 45 dnů na poslední chvíli odvrátilo ochromení amerických vládních úřadů, tedy takzvaný shutdown. Zákon však nakonec nezahrnul šest miliard dolarů (zhruba 140 miliard Kč) na vojenskou pomoc Ukrajině, které obsahoval dřívější návrh předložený demokraty. Americký prezident Joe Biden v neděli ujistil Ukrajinu o pokračující pomoci a uvedl, že USA „za žádných okolností nesmí připustit přerušení americké pomoci Ukrajině“.

Britský ministr mluví o vyslání instruktorů na Ukrajinu. Kretén, vystartoval Medvěděv

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám