Hlavní obsah

EU bude Ukrajině cvičit vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Státy EU se shodly na zahájení výcvikové mise pro přibližně 150 tisíc ukrajinských vojáků, napsala německá tisková agentura DPA s odkazem na několik diplomatů. Trénink by se měl konat převážně v Polsku a Německu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z dřívějších prohlášení plyne, že by se výcvik měl zaměřit na logistiku a ochranu před jadernými, biologickými a chemickými zbraněmi.

Německo by podle informací z diplomatických zdrojů EU mohlo v nadcházejících měsících vycvičit až 5000 ukrajinských vojáků. Několik států EU ukrajinské vojáky na základě vnitrostátních dohod už cvičí.

Německo se angažuje především v oblasti protivzdušné obrany a dělostřelectva. Současně spolupracuje s Nizozemskem na plánu posílit výcvik v ochraně proti minám.

Výcviková mise by měla trvat dva roky. A jedním z cílů je také koordinace různých výcviků, které poskytují Ukrajině jednotlivé členské země EU. Unie dosud podporovala ukrajinskou armádu financováním dodávek zbraní.

Páteční rozhodnutí velvyslanců 27 členských států Evropské unie má být formálně schváleno ministry zahraničních věcí EU v pondělí v Lucemburku.

Reklama

Výběr článků

Načítám