Hlavní obsah

Důkazy mluví opačně. Biden zpochybnil slova Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden se v noci na čtvrtek vrátil ze summitu G20 v Bali. Ihned po vysednutí z letadla byl před Bílým domem požádán o reakci na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jenž trvá na tom, že raketa, která dopadla v Polsku a zabila dva lidi, byla ruská. To důkazy neukazují, odvětil Biden.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Americký prezident Joe Biden po návratu z Bali

Článek

„Jaká je vaše reakce na slova prezidenta Zelenského, že raketa, která dopadla v Polsku, nebyla ukrajinská?“ zeptal se jeden z novinářů Bidena.

Odpověď amerického prezidenta byla stručná. „That's not the evidence“, tedy „To důkazy neukazují“, řekl Biden, než se otočil a odkráčel do Bílého domu.

Zelenskyj ve středu s odkazem na údaje získané od ukrajinských vojenských velitelů uvedl, že „není pochyb o tom, že to nebyla naše raketa, ani náš raketový úder “. Dodal, že Ukrajině by měl být umožněn přístup na místo výbuchu. Poláci již sdělili, že nejsou proti, ale musí s tím souhlasit i Američané.

Zelenského prohlášení se týkalo úterního výbuchu v Lubelském vojvodství, při kterém zemřeli dva lidé. Po vlně paniky oznámil polský prezident Andrzej Duda, že „nic nenasvědčuje tomu, že by událost v Przewodowě byla úmyslným útokem na Polsko“, a s největší pravděpodobností šlo o nešťastnou náhodu.

„Nemáme žádné důkazy, že raketu odpálilo Rusko, je velká pravděpodobnost, že šlo o ukrajinskou obrannou střelu,“ řekl Duda. Vyšetřování nicméně dál pokračuje a informace jsou zatím pouze předběžné.

Polsko není proti, aby se na místo exploze podívali Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám