Hlavní obsah

DOKUMENT: Projev prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského Evropanům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek vyzval obyvatele evropských zemí, aby nepřehlíželi ruskou agresi proti Ukrajině. Přinášíme plné znění jeho projevu k lidem shromážděným v řadě evrospkých měst včetně Prahy.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj mluví k národům s překlademVideo: Blue Lune Productions pro Milion Chvilek pro Demokracii/Novinky

 
Článek

Přeji vám hodně zdraví, lidé Evropy.

Přesně tak se zdraví mezi sebou naši bojovníci, naši lidé, naši hrdinové světla.

Ti, kteří chrání naše domovy, naši svobodu, naši Evropu, naši ukrajinskou Evropu, která je částí vaší rodiny.

Takto se od nedávna zdravíme my všichni. Občané Ukrajiny. Nejenom bojovníci, ale i všichni lidé bránící Ukrajinu.

Kdo chrání Ukrajinu před agresí a před obrovskou válkou ze strany Ruska proti nám, proti každé naší rodině.

Dnes my všichni bojovníci bráníme svou zemi. Každý je na svém velice důležitém místě - bojovníci jsou se zbraní v první linii, lékaři jsou se skalpely v polních nemocnicích a děti nás chrání svými úsměvy a slzami. Tohle je naše srdce, srdce Ukrajiny. Jediná naše motivace.

„Padneme-li my, padne celá Evropa.“ Václavské náměstí vyslechlo projev Zelenského

Válka na Ukrajině

Mám tři minuty na svůj projev.

První minutu ticha bych chtěl věnovat jako vzpomínku a úctu všem zemřelým bojovníkům, zpravodajským službám, policii, průzkumníkům, hasičům. Všem, kteří položili svůj život. Ti, co jsou mezi námi, ale my je nevidíme. Prosím o uctění jejich památky minutou ticha.

Druhou minutu ticha, bych chtěl věnovat k uctění všech civilistů - dospělých i dětí, desítkám a stovkám těch, kteří obětovali svůj život, ale nevěděli o tom. Prosím o uctění jejich památky minutou ticha.

Děkuji.

Třetí minutu ticha, bych chtěl věnovat vám, lidem Evropy. Nemlčte, běžte do ulic. Podpořte Ukrajinu, potřebujeme to. Podpořte naši svobodu, protože toto vítězství je vítězství nejen nad ruskou armádou, ale i vítězství světla nad temnotou. Je to vítězství dobra nad zlem, vítězství svobody, nad tím, co se děje dnes u nás na území Ukrajiny. Nemlčte, podpořte Ukrajinu. Protože jestli Ukrajina nevydrží, nevydrží celá Evropa. Jestli Ukrajina padne, padne celá Evropa.

A jestli zvítězíme, a mám jistotu ve svých lidech a ve vás, tak to bude obrovské vítězství demokracie a vítězství svobody, a to bude, když se minuty ticha stanou roky rozkvětu.

Evropo, buď tak silnou, jako je Ukrajina. Sláva Ukrajině.

Vilnius, Frankfurt, Tbilisi, Bratislava, Praha, Lyon, Paříž - každý z vás je dnes Ukrajinec. Děkuji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám