Hlavní obsah

Dodávky munice pro Ukrajinu v ohrožení. Chybí střelný prach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současném stádiu války na Ukrajině jsou pro podporu Kyjeva klíčové dodávky dělostřelecké munice, která mu dochází. List The Financial Times ale upozornil, že výrazně zvýšit výrobu granátů se v EU může podařit až za tři roky, protože chybí trinitrotoluen, střelný prach a nitrocelulóza.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci nabíjejí granáty ráže 155 mm francouzskou samohybnou houfnici Caesar

Článek

„Základním problémem je, že evropský obranný průmysl není v dobré kondici pro velkou válečnou výrobu,“ řekl listu Financial Times nejmenovaný německý představitel. Zásoby ve skladech byly malé a výrobní kapacity omezené, protože se do nich po dekády nedostatečně investovalo.

EU se rozhodla nalít peníze do obranného sektoru, aby se zvýšila především výroba dělostřeleckých granátů ráže 155 mm. V pondělí se v Bruselu sejdou ministři obrany a zahraničí EU, aby projednali dva balíčky pomoci v objemu miliardy eur. Za cíl mají urychlit okamžité dodávky granátů ráže 155 mm na Ukrajině, ale také podpořit uzavírání společných kontraktů na pořizování munice.

Výrobci i představitelé EU ale uvedli, že snaha vyhovět požadavkům Kyjeva povede jen ke zvýšení ceny, která za rok stoupla o pětinu.

I ruské zásoby se tenčí. Moskva využívá na Ukrajině vyřazenou munici

Válka na Ukrajině

Problémem je nedostatek energetických materiálů, nedostatečné jsou zejména dodávky střelného prachu, trinitrotoluenu a nitrocelulózy, bez nichž se náboje vyrobit nedají. „Úzkým hrdlem našich kapacit jsou hlavně (střelné) prachy, které se nedostávají po celé Evropě,“ řekl jeden z evropských představitelů.

Chybějí výrobci TNT i střelných prachů

Problémy zvýšit výrobu má i jeden ze dvou španělských výrobců munice ráže 155 mm Fábrica Municiones de Granada (FMG). Od října běží výroba naplno pro firmu, která dodává granáty na Ukrajinu. Generální ředitel FMG Antonio Caro uvedl, že zvýšení výroby zabralo čtyři až pět měsíců, protože bylo obtížné sehnat energetické materiály: „Naším problémem jsou primární složky pro munici. Jejich dodávky jsou na celém světě velmi napjaté, protože všechny továrny jako ta naše běží na sto procent. V Evropě není mnoho továren (vyrábějících TNT a nitrocelulózu) a ty také jedou na sto procent, takže musíme začít hledat v Indii, v Koreji v dalších zemích.“

To už loni Novinkám potvrdil předseda správní rady společnosti STV David Hác: „Výrobce TNT je v Evropě jeden, výrobci černého prachu jsou v Evropě přesně tři, u bezdýmných prachů jich je trochu víc. Základní surovinou pro výrobu tříštivotrhavých nábojů je trinitrotoluen nebo hexogen. A musím říci, že kapacita je nedostatečná, v důsledku čehož dochází k nárůstu cen těchto materiálů.“

Munici pro děla Caesar vyrobí česká STV Group

Stalo se

To potvrdil i Caro, podle něhož se cena základních materiálů zdvojnásobila a někdy i ztrojnásobila. Jeden granát nyní přijde na 850 eur (přes 20 tisíc Kč), což je o pětinu více než před válkou

V této situaci FMG, která je vlastněná slovenskou skupinou MSM, neplánuje dále zvýšit výrobní kapacitu. MSM, která na Slovensku také vyrábí granáty ráže 155 mm, plánuje postavit novou výrobní halu, aby se zvýšila produkce, ale odmítla uvést kdy.

Řešení za tři roky

Problémy s navýšením výroby kvůli nedostatku trhavin potvrdil Financial Times i výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Jiří Hynek. „Je velmi těžké zvýšit v krátké době výrobu dělostřelecké munice, zejména velkorážné munice. Jak vyrobit více munice bez surovin? Není možné zvětšit v krátké době výrobu nitrocelulózy,“ uvedl. Nitrocelulóza je přitom klíčovou složkou ro výrobu střelného prachu. „V Evropě nejsou významní výrobci komponent, které potřebujeme. Jestliže chci zvýšit výrobu střelného prachu, potřebuji asi tři roky,“ uvedl Hynek.

Zástupce společnosti Explosia, která je jedním z největších dodavatelů výbušnin a trhavin pro muničky, listu řekl, že výroba energetických materiálů používaných v dělostřeleckých granátech ráže 155 mm „běží na plno“ a nebude se moci zvýšit před rokem 2026.

„Probíhají investice, aby se dále zvýšila naše výrobní kapacita. ale to je projekt na tři roky, ne práce na pár měsíců,“ řekl mluvčí Explosie Martina Vencla.

Rumuni chtějí postavit továrnu

Rumunská vláda minulý týden uvedla, že jedná s americkými a jihokorejskými společnostmi o stavbě továrny na výrobu střelného prachu v zemi. Poslední taková byla v Rumunsku uzavřena v roce 2004. Opět ale nejde o řešení, které by přišlo v řádu měsíců.

Jsme neutrální. Švýcarsko zamítlo reexport svých zbraní a munice Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám