Hlavní obsah

I ruské zásoby se tenčí. Moskva využívá na Ukrajině vyřazenou munici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zásoby dělostřelecké munice se tenčí na straně Ukrajiny i Ruska. Její nedostatek se na ruské straně zhoršil do té míry, že na mnoha místech fronty platí mimořádně přísné příděly munice, uvedlo britské ministerstvo obrany. Agresor se podle něj musel uchýlit k vydávání starších zásob munice, které už dříve vyřadil z provozu.

Foto: Ruské Ministerstvo obrany

Ruské dělo Pion na Ukrajině

Článek

Striktní příděly a starší munice jsou podle britské rozvědky hlavním faktorem, proč ruští vojáci nejsou poslední dobou schopni dosáhnout na frontě významných pokroků.

Na nedostatek dělostřelecké munice pamatoval také ruský prezident Vladimir Putin v jednom z posledních dekretů, který podepsal 3. března. Posílil tím moc ministerstva obchodu a průmyslu.

„Rusko stále více uplatňuje principy plánované ekonomiky na svůj vojensko-průmyslový komplex, protože si uvědomuje, že jeho obranné výrobní kapacity patří ke slabině ‚speciální vojenské operace‘,“ uvedlo britské ministerstvo obrany.

Munice je v opotřebovací válce na Ukrajině jedním z aktuálně nejcennějších artiklů. Podle Josepa Borrella, který má v Evropské unii na starost bezpečnostní politiku, Rusko denně vypálí na Ukrajinu kolem 50 tisíc střel.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov ve stejný den jako Borrell upřesnil, že Rusko bylo schopné pálit až 60 tisíc střel denně, ale v poslední době se jedná o zhruba 20 tisíc střel různých kalibrů.

Zpravodajská stanice CNN již v lednu uvedla, že od začátku války klesla ruská salva na některých úsecích fronty až o tři čtvrtiny proti začátku války.

Na velkou ofenzivu Rusko nemá dostatek sil, říká český velvyslanec na Ukrajině

Zbytečná válka

Reklama

Výběr článků

Načítám