Hlavní obsah

Do nějakého vchodu čtyřpatrového domu se trefíme určitě. Kapitán popsal přesnost ruských střel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že si Rusové nedělají starost s přesností navádění svých střel ani s určením jejich cílů, potvrzují archivní záběry dnes už zesnulého kapitána první třídy Igora Krochmala. Rozhovor, který v těchto dnech začal opět hojně kolovat po internetu, pochází už z roku 2022, kdy Krochmal velel ruské fregatě Admirál Groškov.

Foto: Profimedia.cz

Ruská fregata Admirál Gorškov

Článek

Plavidlo je vyzbrojeno hypersonickými střelami Cirkon, které podle Rusů mají být schopny zasahovat námořní i pozemní cíle. Krochmal tehdy v rozhovoru uvedl, že při přesnosti navádění jde o centimetry, načež jako příklad cíle uvedl čtyřpatrovou budovu s tím, že pokud se netrefí do zaměřeného vchodu, tak do sousedního určitě.

„Co se týče přesnosti navedení, jde o centimetry,“ říká Krochmal na záběrech, které jsou sice už staršího data, ale v těchto dnech se opět začaly šířit na sociálních sítích. Moderátor se ho následně ptá, zda to platí i v případě střel Cirkon a zda zvládnou zasáhnout cíl s přesností, jakou mají odstřelovači.

„Prakticky ano. Pokud stojí čtyřpatrový dům, tak zamíříme na vchod, a pokud ne do tohoto, tak do sousedního určitě přiletí. To v klidu stačí, aby dům spadl. Velká přesnost,“ odvětil Krochmal v rozhovoru, který pro české uživatele sítě X opatřil titulky novinář a překladatel Nikola Repin.

Zmínku o domu Rusové smazali

Záběry pocházejí z dokumentu ruské armádní stanice Zvezda, který byl odvysílán v roce 2022, kdy Krochmal působil jako velitel fregaty Admirál Groškov.

Dokument s jeho rozhovorem je stále dostupný na webových stránkách Zvezdy, zmínka o čtyřpatrovém domě z něj ale byla vystřižena. V posledních dnech se však právě tato část rozhovoru začala sdílet na protiruských kanálech na síti Telegram.

Krochmal podle ruských médií v prosinci loňského roku podlehl dlouhé nemoci.

Fregata Admirál Gorškov patří k největším chloubám ruského námořnictva. Hypersonické střely Cirkon, kterými je vybavena, jsou podle prohlášení ruské armády schopny dosáhnout až devítinásobku rychlosti zvuku a při doletu do 1000 kilometrů mají být schopny zasahovat námořní i pozemní cíle. S jakou přesností, je však díky nově objevenému rozhovoru s ruským kapitánem otázkou.

Ruská armáda, která vede už téměř dva roky útočnou válku na Ukrajině, často zasahuje raketami civilní cíle včetně obytných domů. Přestože Rusové tvrdí, že míří na vojenské či infrastrukturní cíle, zásahy obytných domů se stovkami civilních obětí jsou dobře zdokumentovány.

Rusové využívají na frontě Muskův Starlink, tvrdí Ukrajinci a přišli s důkazem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám