Hlavní obsah

Děravá ruská protivzdušná obrana. Měli jsme dron i nad Putinovým sídlem, hlásí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský dronový útok na plynový terminál Usť Luga v Leningradské oblasti ukázal na další slabiny ruské protivzdušné obrany (PVO). Upozornil na to v pondělí Institut pro studium války. Ukrajinské drony přitom o víkendu zasáhly i továrnu na mobilní systémy PVO Pancir-S a S1 v Tule, které lze použít právě k ničení dronů. Podle nepotvrzených zdrojů jeden dron letěl i nad letním sídlem ruského prezidenta Vladimira Putina ve Valdaji.

Ukrajinský dronový útok na plynový terminál Usť Luga v Leningradské oblastiVideo: Reuters

 
Článek

Podle ukrajinských zdrojů se terči útoku staly terminál druhé největší ruské firmy na těžbu zemního plynu Novatek u Usť Lugy a továrna na výrobu systému Pancir Ščeglovskij Val. Na ruských telegramových kanálech se objevily záběry explozí z obou míst.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se ruské protivzdušné obraně podařilo zničit pět ukrajinských dronů nad Tulskou, Orelskou a Smolenskou oblastí. Útok na Usť Lugu nekomentovalo, ale web Fontanka uvedl, že se v Leningradské oblasti podařilo sestřelit dva drony. Vedení Novateku uvedlo, že požár na terminálu způsobil vnější zásah, provoz byl zastaven a ustavil se operativní štáb, který má řešit likvidaci škod.

Foto: ČTK/AP

Boj s požárem na plynovém terminálu Novateku v Usť Luze

Opakovanému útoku se nešlo ubránit

Útok v oblasti se však dal čekat, už ve čtvrtek se stal terčem útoku Petrohradský ropný terminál, kde dron dopadl 15 metrů od největší nádrže, která byla v té době plná. Vedení podniku chtělo zajistit lepší ochranu.

Dronový útok v Petrohradu. Už ani tam nejste v bezpečí, tvrdí Ukrajina

Evropa

„Jenže ‚nahoře‘ mu dali najevo, že nijak pomoci nemohou, protože není dost prostředků PVO k ochraně všech objektů. Kategoricky zakázali (vedení podniku) hovořit o nebezpečí,“ uvedl ruský telegramový kanál VČK-OGPU a dodal: „O několik dní později byly drony přesnější a minulou noc zasáhly terminál v Usť Luze. Prostředky řízení (PVO) tři hodiny sledovaly, jak drony létají nad Petrohradem a Leningradskou oblastí, ale nebylo nic, co by je sestřelilo.“

„Zdroj VČK-OGPU uvedl, že úspěšné útoky dronů na Petrohrad a Leningradskou oblast jsou spojeny se značným nedostatkem technických prostředků pro detekci malých vzdušných cílů a mobilních raketových systémů protivzdušné obrany, které je jsou schopny sestřelit. Panciry byly nasazeny pro obranu velmi důležitého objektu ve Valdaji,“ napsal VČK-OGPU.

Podle zdroje měla 6. leningradská armáda ruského letectva jednu divizi systému PVO Pancir S1, tedy šest vozidel. Část jich byla stažena k ochraně letního sídla Vladimira Putina ve Valdaji, další byly vyslány na Ukrajinu a jeden byl loni zničen při nehodě.

Tak malé množství systémů nemůže zajistit kruhovou obranu strategických objektů proti útokům ze všech stran. Ochranu před balistickými raketami a bombardéry přilétajícími ze západu zajišťují systémy dalekého dosahu S-400, S-300 a Buk M1, ale ty se nedají použít proti dronům.

Dron nad Valdají?

Ukrajinský server RBK dokonce uvedl s odvoláním na ukrajinskou rozvědku, která útok organizovala, že jeden z dronů při čtvrtečním útoku přeletěl i přes Putinovo letní sídlo. Potvrzené to však není, zprávu ale převzala řada dalších serverů jako Business Insider nebo Hindustan Times.

Po přijetí Finska do NATO se začal obnovovat Leningradský vojenský okruh, který by měl mít obranu oblasti na starosti, ten je však zatím ve stavu zrodu.

Drony v Rusku zasáhly továrnu na protiletadlové systémy Pancir-S1

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám