Hlavní obsah

Leopard doporučuje leopardy. Vlastík Válek je z německých tanků nadšený, prozradila Černochová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořízení německých tanků Leopard pro českou armádu má významného podporovatele v nečekané osobě. Jak na kolegu ve Sněmovně v úterý prozradila ministryně obrany Jana Černochová (ODS), vášnivým hráčem tankových simulátorů s přezdívkou Leopard je ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

„Mrzí mě, že tady není Vlastík Válek, to je jeho nejoblíbenější tank,“ pronesla Černochová, která na mimořádné schůzi věnované vyslovení nedůvěry vládě hovořila o německém daru 15 tanků Leopard.

„Vy určitě víte, že pan ministr zdravotnictví rád hraje tankové hry, takže já mu interně říkám Leoparde, tak Vlastík Válek je naprosto nadšený z toho, že právě tento tank bude ve výbavě naší armády,“ uvedla s úsměvem ministryně a dodala, že nejenom Válek, ale i odborníci tento model tanku oceňují pro možnost další modernizace.

Armáda krátce pře Vánoci převzala Leopard 2A4, které České republice darovalo Německo jako kompenzaci za techniku sovětské výroby. Ta z ČR zamířila na pomoc Ukrajině bránící se ruské agresi.

Německo se rozhodlo ČR věnovat 14 tanků, vyprošťovací vozidlo, náhradní díly a munici v hodnotě 3,85 miliardy korun. Česko má v úmyslu koupit v Německu až pět desítek moderních tanků Leopard 2A7.

Reklama

Výběr článků

Načítám