Hlavní obsah

Cílem bylo bojovat se zrádci, řekl o tažení wagnerovců Prigožin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin v pondělí zveřejnil první veřejné prohlášení od přesunu do Běloruska z minulého úterý, uvedl portál Meduza. V asi půlminutovém audiozáznamu zveřejněném na telegramovém kanálu Grey Zone uvedl, že cílem protestního tažení jeho mužů na Moskvu z předminulého víkendu bylo bojovat se zrádci. Na toto prohlášení navázal příslibem „dalších vítězství na frontě“.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Jevgenij Prigožin odjíždí z Rostovu nad Donem

Článek

„Pochod spravedlnosti usiloval o boj se zrádci a o mobilizaci naší společnosti. Myslím, že se nám mnohé z toho povedlo. Věřím, že v nejbližší době uvidíte naše další vítězství na frontě,“ uvedl Prigožin. Jaká vítězství má na mysli, ale neupřesnil.

Od ukončení pochodu wagnerovců na Moskvu se Prigožin prohlášení zdržoval. Učinil jen jedno, 26. června, kdy zveřejnil 11minutový záznam na Telegramu, ve kterém uvedl svoje stanovisko k tomu, co se stalo, a zdůraznil, že v pochodu žoldnéřů nebyla žádná snaha svrhnout režim.

Prigožin v pátek 23. června večer ohlásil protest proti ruskému armádnímu vedení, načež jeho muži podnikli tažení z Ukrajiny přes ruský Rostov na Donu směrem na Moskvu. Po několika hodinách Prigožin svůj protest odvolal. Na základě dohody, kterou pomohl zprostředkovat běloruský prezident Alexandr Lukašenko, se pak uchýlil do Běloruska. Osud jeho Wagnerovy soukromé vojenské společnosti zůstává nejasný, hovoří se ale o tom, že někteří jeho muži se taktéž přesunou do Běloruska.

Oficiální potvrzení týkající se přesunu wagnerovců do Běloruska nejsou. Například ruský prezident Vladimir Putin ale uvedl, že žoldnéři nebudou za účast v odporu proti armádě z předminulého víkendu trestně stíháni a že mohou následovat svého lídra do Běloruska.

Šojgu poprvé promluvil o tažení wagnerovců na Moskvu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám