Hlavní obsah

Šojgu poprvé promluvil o tažení wagnerovců na Moskvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Od nedokončeného tažení žoldnéřské Wagnerovy skupiny na Moskvu nepromluvil. Až nyní ruský ministr obrany Sergej Šojgu, hlavní trn v oku majitele wagnerovců Jevgenije Prigožina, zdůraznil, že pokus žoldnéřů o vzpouru neměl žádný vliv na ruské vojenské operace na Ukrajině.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštívil předsunuté kontrolní stanoviště ruských jednotek zapojených do rusko-ukrajinského konfliktu na Ukrajině.

Článek

Šojgu čin wagnerovců označil za provokaci, která měla za cíl destabilizovat situaci v Rusku. „Selhala, protože příslušníci ozbrojených sil prokázali věrnost své přísaze a vojenské povinnosti. Provokace neměla žádný vliv na jednání vojenských uskupení,“ citoval ministra obrany Kommersant. Vojákům poděkoval za odvedenou službu.

Záznam Šojguova prohlášení zveřejnil v pondělí web amerického deníku The Wall Street Journal a zmiňuje se o něm i agentura Reuters.

Šojgu pochod wagnerovců na Moskvu dosud nikterak nekomentoval. Prigožin 23. června obvinil ruské ministerstvo obrany z útoku na jeho síly. Následující den jeho muži ovládli Rostov na Donu a vyrazili směrem k hlavnímu městu. Ruský prezident Vladimir Putin Prigožina obvinil ze zrady, ale později mu na základě dohody umožnil odchod do běloruského exilu.

Prigožin dlouhodobě kritizuje Šojgua a velitele ruských ozbrojených sil Valerije Gerasimova za jejich neschopnost během války na Ukrajině. Jeho wagnerovci naopak patřili k nejschopnějším bojovým útvarům na Ukrajině. Na jaře se velkou měrou přičinili o to, že ruské síly po mnoha měsících dobývání obsadily východoukrajinský Bachmut.

Putina nechtěl nikdo bránit

Zbytečná válka

Reklama

Výběr článků

Načítám