Hlavní obsah

Charkov čelil ostřelování, vzdušný poplach byl vyhlášen na celé Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkov

Rusko ostřelovalo ve středu ráno Charkov, uvedl jeho starosta Ihor Těrechov. Vzdušný poplach byl ve městě vyhlášen v 9:02 (8:02 SEČ). Další vzdušný poplach byl vyhlášen v půl dvanácté (10:30 SEČ) na celé Ukrajině.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Policisté u zbytků ruských raket vypálených na Charkov

Článek

„Charkov čelí ostřelování. Prosím všechny, aby zůstali v krytech a dodržovali bezpečnostní opatření,“ uvedl Těrechov na svém kanálu na Telegramu. Podobně se vyjádřil i správce Charkovské oblasti Oleh Syněhubov: „Pozor, obyvatelé Charkova i celé oblasti. Buďte v krytech. Okupanti zaútočili.“

Kyrylo Tymošenko z kanceláře ukrajinského prezidenta upřesnil, že šlo o ruský raketový útok a ve městě zasahují záchranáři a hasiči.

Okolo 10:40 (9:40 SEČ) byl vzdušný poplach zrušen, nový ale byl vyhlášen v 11:21 místního času v centrálních částech Ukrajiny a v Kyjevě. O několik minut později už platil vzdušný poplach na celé Ukrajině.

Důvodem bylo, že v 10:53 odstartovala z běloruského letiště Baranoviči stíhačka a v 11:01 z dalšího běloruského letiště Mačulišči stroj pro průzkum a monitorování situace ve vzduchu Il-76 A-50 s velkým kruhovým přehledovým radarem na hřbetě trupu. Ze stejného letiště vzlétl v 11:31 i nadzvukový Mig-31K, který může nést hypersonickou raketu Kinžal.

Podobné vzlety se opakují každý den, ale útoky po nich nenásledují. Jde zřejmě o prvek psychologické války s cílem zvýšit stres ukrajinských obyvatel.

Ukrajinci kvůli mohutnému ostřelování utíkají z Chersonu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám