Hlavní obsah

Bývalý vůdce separatistů narukoval. Ukrajinci za něj hned nabídli odměnu 100 tisíc dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská rozvědka vypsala odměnu 100 tisíc dolarů (přes 2,5 milionu korun) za dopadení někdejšího vůdce doněckých separatistů Igora Girkina alias Strelkova. Ten by měl sice podle dostupných informací pobývat v Rusku, na Ukrajinu by se však mohl brzy vrátit, protože podle manželky dostal povolávací rozkaz.

Foto: Profimedia.cz

Igor Girkin

Článek

O vypsání odměny 100 tisíc dolarů na Girkinovu hlavu informovalo podle serveru Ukrajinska Pravda na Telegramu Hlavní ředitelství zpravodajských služeb Ministerstva obrany Ukrajiny, tedy velení rozvědky.

Kyjev označuje Girkina za (pro)ruského teroristu, propagandistu a válečného zločince. Rád by ho proto postavil před soud. Někdejší vůdce doněckých separatistů sice ruského prezidenta Vladimira Putina dlouhodobě kritizuje, nikoliv však za agresi vůči Ukrajině, ale za to, že je příliš mírný.

Rusko už prohrálo, povzdechl si někdejší vůdce doněckých separatistů Girkin

Zahraniční

„Válka bude pokračovat do úplné porážky Ruska, tak to je. Vlastně už jsme prohráli, zbytek je otázkou času. Čím dřív si to Kreml uvědomí, tím líp,“ uvedl v této souvislosti Girkin, řečený Strelkov. Kromě Ukrajinců se o něj zajímají také v Nizozemsku, kde ho v nepřítomnosti stíhají za údajnou účast na sestřelení letu Malaysia Airlines 17.

Ukrajinská rozvědka není jediná, kdo je ochoten za dopadení Girkina vyplatit odměnu, upozornila agentura Ukrinform. Poté, co ukrajinský aktivista Serhii Sternenko na Twitteru napsal, že daruje komukoliv, kdo Girkina dopadne, 10 tisíc dolarů (252 tisíc korun) z vlastních úspor, se začali přidávat další. Částka tak neustále stoupá.

Bývalý vůdce separatistů zuří kvůli výměně zajatců

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám