Hlavní obsah

Bývalá Zelenského mluvčí v rozhovoru pro Novinky: Nepřekvapilo mě, když odmítl opustit Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2019 vyhrála veřejnou soutěž, do které se zapojily více než čtyři tisíce Ukrajinců, a stala se mluvčí nového prezidenta Volodymyra Zelenského. Navštívila s ním frontu na Donbasu, účastnila se jednání s Vladimirem Putinem a bojovala proti ruské propagandě. Ze svých dvouletých zážitků sepsala Julija Mendelová knihu. Podceňovali ho, ale ukázal, že se nebojí. Nepřekvapilo mě, když odmítl opustit Ukrajinu, říká o Zelenském v rozhovoru pro Novinky.

Foto: Profimedia.cz

Julia Mendelová ještě v roli prezidentovy mluvčí

Článek

Málokdo poznal Zelenského tak zblízka jako Vy. Myslíte, že by byla podpora Západu Ukrajině takhle velká, kdyby byl prezidentem někdo jiný?

To je dobrá otázka. Podívejte, nikdo nepřispěl ke sjednocení světa proti Rusku a k podpoře Ukrajiny více než on. Kdyby byl prezidentem někdo z jeho předchůdců, nemyslím si, že bychom byli v otázce podpory takhle daleko.

Zelenskyj byl často velmi podceňován a ve své knize The Fight of Our Lives (v českém překladu vyjde kniha příští rok, pozn. red.) vysvětluji proč. Zaprvé, měl obraz komika, všichni si mysleli, že to je jenom nějaký vtipný týpek. Ale když jsem s ním začala pracovat, tak jsem pochopila, že na pódiu je samozřejmě vtipný, ale když jde o práci, velmi zvážní.

Já jsem tuhle jeho stránku viděla několikrát, to jenom svět ji neviděl. Proto jsem nebyla překvapena, když odmítl na začátku invaze Ukrajinu opustit

Hodně lidí na to zapomíná, ale je to vystudovaný právník. Vybudoval na Ukrajině obrovskou firmu v post-sovětské době, kdy lidé čelili spoustě překážkám. Rusko nabourávalo informační a zábavní průmysl, dokonce několik jeho vystoupení zastavilo. Všechny tyto příběhy, které ho formovaly jako lídra, vyprávím ve své knize.

Takže když se stal prezidentem, byl z něj už zkušený byznysmen a právník, který chtěl svou zemi posunout na novou úroveň.

Můžete dát nějaký příklad?

Jednou přijel na návštěvu nějaký jeho zahraniční protějšek a prezident Zelenskyj mu chtěl ukázat most, který nechal vybudovat mezi okupovaným územím a neokupovaným územím Ukrajiny. Bylo to pro něj velmi důležité a symbolické.

Když jsme tam přišli, zastavili jsme se kousek od mostu, protože na druhé straně byli ozbrojení separatisté a nebylo to bezpečné. Prezident ale trval na tom, že ten most svému kolegovi ukáže a asi hodinu se o tom hádal s ochrankou. Nakonec tam šli oba, s omezenou ochranou, protože prezident prostě chtěl ukázat: já jsem tady lídr. Chtěl dát Rusům najevo, že to je jeho země a že se nebojí. Takže chápejte, já jsem tuhle jeho stránku viděla několikrát, to jenom svět ji neviděl. Proto jsem nebyla překvapena, když odmítl na začátku invaze Ukrajinu opustit. Byl v tom kus hrdinství, myslím, že jeho vůdčí schopnosti v této válce nelze podceňovat.

Vaším úkolem bylo prezentovat Zelenského veřejnosti. Od začátku invaze ho ruská propaganda vykresluje jako „narkomana a nacistu“. Jak se dokazuje, že člověk není nacista?

Tak takovou otázku jsem tedy ještě nedostala. Pojďme se podívat na realitu. Pocházím z rusky mluvícího území, sama sice mluvím ukrajinsky, ale moji rodiče jsou ruští mluvčí, stejně jako můj manžel. Jako první zničil Putin ty regiony, ve kterých se mluví rusky. Lidé tam vyšli do ulic proti tankům a říkali jim: „sem nemusíte, nechte nás být“. Žilo mezi námi mnoho rusky mluvících lidí, možná jich bylo i víc. Ale teď je pro nás ruský jazyk spojen s terorismem. Když Putin uznal nezávislost těch fejkových republik a zahájil válku, spousta ruských blogerů vystoupila a uvedla, že už nechce mluvit rusky.

Máme silnou občanskou společnost, spolky, které věnují svůj život boji proti korupci. Například Centrum pro prevenci korupce vede jedna mladá žena a ti lidé tam snad bojovali proti každému prezidentovi, každému politikovi a věřím, že pokud se něco objeví, budou proti tomu bojovat znovu

Na Ukrajině existují dvě krajně pravicové strany. Pravý sektor a Svoboda. V parlamentních volbách v roce 2014 získala jedna strana něco přes jedno procento a druhá ani ne pět. Ještě, než se zveřejnily předběžné výsledky, v Rusku už hlásili, že Pravý sektor získal většinu v parlamentu. Tak to vám dávám jenom takový příklad jejich extrémní propagandy.

Ukrajina obdržela v červnu letošního roku kandidátský status do EU. Dlouhá léta byla hlavním argumentem pro tento krok vysoká míra korupce ve Vaší zemi. Co dělá nová vláda pro to, aby se toho zbavila?

S bojem proti korupci mám spoustu osobních příběhů. Abych řekla pravdu, jít osamocena proti systému je extrémně náročné. Vláda už v roce 2014 sestavila obrovskou „antikorupční architekturu“. Není to nejjednodušší, ale když se na to podíváte, tak uvidíte, že byla spousta lidí dopadena, postavena před soud a několik z nich je ve vězení. Ne každý byl velká ryba, ale v ukrajinské politice šlo o známá jména.

Rozhodně si myslím, že to teď funguje mnohem lépe než třeba před čtyřmi lety. Pracovali jsme na tom s našimi partnery ze Světové banky, z Evropské unie. Takže tato „antikorupční architektura“ je pro nás velmi důležitá.

Současně bych ale chtěla zmínit, že se nelze spoléhat jenom na stát. Máme silnou občanskou společnost, spolky, které věnují svůj život boji proti korupci. Například Centrum pro prevenci korupce vede jedna mladá žena a ti lidé tam snad bojovali proti každému prezidentovi, každému politikovi a věřím, že pokud se něco objeví, budou proti tomu bojovat znovu. Jako mladá a nezávislá Ukrajinka vkládám svoji důvěru v naši občanskou společnost.

No a třetí pilíř jsou naši mladí, kteří nejsou předpojatí a jsou velmi prozápadní. Pro mě je tohle takové světlo, na které jsem přes trhliny koukala na budoucnost.

Před pár týdny se ale poslanci vládní strany pokusili změnit klíčový protikorupční zákon, který by narušil nezávislost šéfa Národního protikorupčního úřadu (NABU). Tak mě jen zajímá, do jaké míry to prezident Zelenskyj s tou protikorupční reformou myslí vážně.

Pokaždé je to boj. Proto je dobře, že máme aktivní občanskou společnost a svobodná média, která na to upozorňují. Vypovídá to o odhodlanosti vstoupit do Evropské unie. Prezident Zelenskyj chce být tím, kdo naši zemi přivede do Evropské unie, a proto hned, jak se tato snaha objevila, tak ji zastavil.

Ale já už nejsem jeho tisková mluvčí, nechci tu nikoho bránit, tak mě, prosím, do této role nestavte.

(S přispěním Kateřiny Horákové)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám