Hlavní obsah

Být, či nebýt. Naše existence je v sázce, uznal ve státní televizi ruský poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nepříznivé situaci pro ruské okupanty na ukrajinském bojišti veřejně mluví už i přední ruští politici. Naše existence je v sázce, musíme vyhrát, hlásal v ruské státní televizi místopředseda ruského parlamentního výboru pro obranu Dmitrij Sablin. Ruská federace nemá a nebude mít žádné spojence, kteří by jí pomohli, dodal.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec ruské státní Dumy Dmitrij Sablin

Článek

Sabin vystoupil v neděli v tradičním propagandistickém pořadu Večer s Vladimirem Solovjovem, který vysílá státní Rossija 1. Podle Sabina není Rusko ve válce s Ukrajinou, nýbrž ve válce se Západem, „která se jenom přenesla na území Ukrajiny“.

„Uvědomujeme si, že většina Ukrajinců jsou Rusové,“ řekl s tím, že v parlamentní volbách v roce 2016 a v těch prezidentských o čtyři roky později se prý lidé na Ukrajině vyslovili „pro Rusko“. Změnu nálad ve společnosti poté, co tehdejší prezident Viktor Janukovyč zastavil přístupové rozhovory do EU, stejně jako následnou válku na Donbasu ve své řeči nijak nezmínil.

Řeč se točila i kolem čerstvé anexe čtyř ukrajinských oblastí Ruskem. Protiprávní krok, který následoval po zinscenovaných referendech, schválil ruský prezident a posvětila duma, dochází k němu ale v době, kdy se Rusům na frontě nedaří a zmiňovaná území vojensky nekontrolují celá.

„Všichni chceme mír, ale musíme si uvědomit, že tato válka není o těch čtyřech oblastech ani o jiných ruských oblastech. Tato válka je o Rusku, naší existenci, být či nebýt. Z tohoto důvodu jsem přesvědčen, že vyhrajeme tak nebo tak, nic jiného nám nezbývá,“ uvedl Sablin.

Na dotaz moderátora, co je potřeba udělat, řekl, že kompletně restrukturalizovat vojenské odvětví. „Nikdo nám nepomůže, nemáme a nebudeme mít žádné spojence,“ vysvětloval.

Veřejně také přiznal, že armáda má problémy se zásobováním. „Armáda by neměla pociťovat nedostatek munice, raket, minometů,“ pokračoval.

Rusové zneužívají ukrajinské mlčení o dobytých územích k propagandě

Válka na Ukrajině

Ukrajina takové problémy naopak podle něj nemá, protože za ní stojí 55 zemí, které jí zbraně a munici pravidelně dodávají. „Na frontě s Doněckou lidovou republikou je všechno cizí, mají všechno: radarové systémy, protibaterijní stanice, houfnice Caesar, houfnice M777 a tak dále,“ vyjmenovával.

Bělorusko? To je součást Ruska, smál se

Takový přístup by ale znamenal, že by se Rusko mělo připravit na dlouhou válku, jelikož změny, které Sablin navrhuje, se nepodaří za den. „Musíme zřídit nové vybavení, továrny, vyškolit lidi, dodávat díly…“ líčil dále. Rovněž je podle něj nutné přistoupit k absolutní cenzuře médií.

Svůj projev zakončil tím, že primárním cílem Ruska teď je „položit základy bezpečnosti pro naše děti a vnoučata“.

Neuvěřitelná debata v ruské televizi: Hosté přiznávají porážku a volají po mírových jednáních

Válka na Ukrajině

O poněkud komický moment se Sablin postaral, když ho moderátor opravil ve výroku, že Rusko nemá žádné spojence. „Máme přece Bělorusko,“ uvedl Solovjov a pokynul směrem k jinému hostovi, běloruskému historikovi Vadimu Giginovi.

„Bělorusko je součást Ruska,“ reagoval se smíchem Sablin, zatímco vedle stojící Gigin konsternovaně koukal před sebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám