Hlavní obsah

Bidenův plán pomoci Izraeli a Ukrajině podpořil šéf republikánské menšiny v Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Předseda republikánské menšiny v americkém Senátu Mitch McConnell v neděli navrhl silnou podporu plánu prezidenta Joea Bidena poskytnout pomoc Izraeli a Ukrajině a poslat humanitární pomoc mimo jiné do Pásma Gazy v celkové výši 106 miliard dolarů. Uvedl, že on a prezident stojí v této otázce na stejné straně.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Předseda republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell

Článek

McConnell současně zkritizoval devět svých spolustraníků v Senátu, kteří chtějí pomoc pro Izrael oddělit od pomoci pro Ukrajinu, protože „jde o dva rozdílné konflikty a bylo by špatné podmiňovat pomoc Izraeli další pomocí Ukrajině“.

V rozhovoru pro stanici CBS to McConnell označil za mylné: „Myslím si, že je to chyba. Vím, že jsou nějací republikáni v Senátu a možná ještě více ve sněmovně, kteří říkají, že Ukrajina je něco jiného.“

„Nahlížím na ně jako na propojené. Když se podíváte na pomoc Ukrajině – řekněme si, kam peníze skutečně jdou. Významná část pomoci jde 38 americkým státům, když se nahrazují zbraně, které jsme poslali Ukrajině mnohem modernějšími,“ dodal šéf senátních republikánů.

„Na Ukrajině nejsou zabíjeni žádní Američané. My obnovujeme svou průmyslovou základnu, Ukrajinci ničí armádu jednoho z našich největších rivalů,“ řekl McConnell a dodal, že marně hledal cokoli špatného na tom, že se Ukrajinci dokážou bránit.

Ze 106 miliard má jít 14 miliard na pomoc Izraeli, dalších 14 na zlepšení bezpečnosti na mexicko-americké hranici a 60 miliard na další pomoc Ukrajině. Deset miliard má jít na humanitární pomoc do Gazy a sedm miliard do indo-pacifické oblasti.

McConnel to uvedl v době, kdy je práce Sněmovny reprezentantů ochromena po odvolání jejího předsedy. Republikánům, kteří v ní mají většinu, se nedaří najít shodu, kdo by měl stanou v čele dolní komory Kongresu. Bez předsedy nemůže sněmovna hlasovat, což komplikuje schvalování zákonů.

Biden žádá Kongres o desítky miliard na pomoc Ukrajině, Izraeli a Palestincům

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám