Hlavní obsah

Biden Ukrajinu jen tak odevzdá, tvrdí Trump. Sám by jí prý pomohl víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký exprezident Donald Trump se nyní snaží voliče přesvědčit, že by pro ochranu Ukrajiny udělal víc než současný šéf Bílého domu Joe Biden. Nynější americká administrativa Ukrajinu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi odevzdá, prohlásil republikán na mítinku v Jižní Karolíně. Trump je přitom hlasitým odpůrcem balíku pomoci Kyjevu, který už prošel v Senátu a nyní naráží na odpor ve Sněmovně reprezentantů.

Foto: David Yeazell, ČTK/AP

Americký exprezident Donald Trump

Článek

„Dá mu všechno, co chce. Včetně Ukrajiny,“ řekl podle listu New York Times Trump na adresu demokrata Bidena, který se nyní snaží republikánské kongresmany přesvědčit, aby schválili balík pomoci ve výši 95,34 miliardy dolarů (asi 2,24 bilionu korun) pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan.

Trump přitom na rozdíl od Bidena mluví o tom, že Spojené státy by měly další peníze Kyjevu poskytnout jen jako půjčku. „Chtějí jim dát dalších 60 miliard,“ prohlásil podle agentury Bloomberg Trump na mítinku s voliči. „Udělejme to takhle. Půjčte jim peníze. Pokud to zvládnou, vrátí nám to. A pokud to nezvládnou, nemusí nám to vracet. Proč bychom jim to měli jen tak dávat?“ dodal.

Biden je pro Rusko lepší než Trump, řekl Putin

Zahraniční

Zatímco Biden opakovaně vzkazoval, že bude s pomocí Ukrajině pokračovat, „dokud to bude potřeba“, Trump již dříve mimo jiné řekl, že by zvážil, zda by Rusku v rámci dohody o ukončení války neponechal některé části Ukrajiny. V neposlední řadě Trump nedávno vyděsil spojence z NATO prohlášením, že alianční země, které neplatí požadovaná dvě procenta HDP na obranu, by nejen nebránil, ale ještě by Rusko povzbudil, ať si s nimi dělá, co chce. Bílý dům jeho slova označil za „odporná“ a „šílená“.

Američané volí prezidenta 5. listopadu, vše nasvědčuje tomu, že budou vybírat mezi Trumpem a Bidenem. Republikánský exprezident si v průzkumech před nynějším demokratickým šéfem Bílého domu již od loňského podzimu celonárodně drží mírný náskok. O konečném výsledku však bude rozhodovat výsledek v jednotlivých amerických státech.

KOMENTÁŘ: Trump nebezpečně nahrál Rusku – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám