Hlavní obsah

Bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny se mírně zlepšila, uvedl šéf MAAE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi v komentáři pro ruskou tiskovou agenturu RIA Novosti uvedl, že bezpečnostní situace v Záporožské jaderné elektrárně se „mírně zlepšila“. Stále je ovšem podle něj „velmi křehká“, protože k ostřelování elektrárny může dojít kdykoliv.

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják střežící Záporožskou jadernou elektrárnu na archivním snímku z loňského května

Článek

Podle Grossiho, na kterého odkazuje ruská agentura, totiž v poslední době nemělo dojít k žádnému ostřelování elektrárny. „Pečlivě ovšem vážím svá slova. (Ostřelování) se může stát kdykoli – je to válečná zóna,“ uvedl Grossi.

„Nikdy si nemůžeme být jisti. Každý den je pro nás výzvou. Zatím jsme zaznamenali určité zlepšení, ale situace v Záporožské jaderné elektrárně je stále mimořádně křehká,“ řekl pro RIA Novosti šéf MAAE.

Ruská federace obsadila Záporožskou jadernou elektrárnu krátce po začátku plnohodnotné a nevyprovokované invaze na Ukrajinu. Nyní přitom přes ní prakticky vede frontová linie.

MAAE se v současnosti na místě snaží zavést bezpečnostní mechanismy, kterými se snaží zabránit případným nehodám. Obě válčící strany se přitom v minulosti již několikrát navzájem obvinily z ostřelování této elektrárny a z jaderného terorismu.

Jak uvedla agentura Reuters, Grossi se tento týden chystá setkat s ukrajinskou i ruskou delegací na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku, aby společně projednali bezpečnost v Záporožské jaderné elektrárně a jejím okolí.

Rusko po měsíci zpřístupnilo MAAE střechy záporožské elektrárny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám