Hlavní obsah

Rusko po měsíci zpřístupnilo MAAE střechy záporožské elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po měsíci vyhovělo Rusko žádosti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a zpřístupnilo dozorovému týmu střechy Záporožské jaderné elektrárny v okupované části Ukrajiny. Inspektoři na střechách budov třetího a čtvrtého bloku žádné výbušniny nenašli.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

Podezření o výbušninách už před více než měsícem vznesl Kyjev, jenž tvrdil, že Moskva v zařízení připravovala útok.

MAAE Rusko požádala o přístup na střechy reaktorů už začátkem července.

„Inspektoři nenašli žádné miny či výbušná zařízení na střechách budov třetího a čtvrtého bloku, ani v turbínových halách. Vítám informaci, že byl MAAE konečně udělen přístup na tato místa. Včasné, nezávislé a objektivní hlášení faktů je klíčové pro pokračování v úsilí o jaderné bezpečnosti během vojenského konfliktu,“ uvedl šéf MAAE Rafael Grossi.

Ukrajinci i Rusové varují před útokem na Záporožskou elektrárnu. Má k němu dojít v noci

Válka na Ukrajině

Povolení k přístupu na střechy budov dostal dozorový tým ve čtvrtek. Ačkoli na střechách výbušniny nenalezl, na konci července našli inspektoři v areálu Záporožské jaderné elektrárny protipěchotní miny v pásmu mezi dvojicí bariér kolem areálu.

Ruští vojáci největší jadernou elektrárnu v Evropě obsadili krátce po zahájení invaze na Ukrajinu. Obě země se navzájem osočují z ostřelování elektrárny. MAAE se na místě snaží zavést bezpečnostní mechanismy, které by předešly nehodám.

Inspektoři našli v areálu Záporožské jaderné elektrárny miny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám