Hlavní obsah

Bělorusko chce blízko ukrajinských hranic vyrábět íránské drony Šahíd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělorusko mělo uzavřít dohodu s Íránem, která mu bude umožňovat výrobu bezpilotních letounů Šahíd v přestavěné továrně v jihovýchodní Homelské oblasti, jež se nachází jen pár desítek kilometrů severně od ukrajinský hranic. S odkazem na Institut pro studium války (ISW) o tom informuje ukrajinský deník Kyiv Post.

Foto: Profimedia.cz

Íránské drony Šahíd na přehlídce v Teheránu

Článek

Podle analytiků z ISW mělo k dohodě dojít v pondělí, kdy do Teheránu přiletěl běloruský ministr obrany Viktor Chrenin, který se tam setkal s íránským protějškem, brigádním generálem Muhammadem Rezou Áštíáním.

Výroba íránských dronů Šahíd by přitom měla probíhat jen kousek od ukrajinských hranic, což souvisí i s dřívějšími zprávami o tom, že se Írán snaží přeměnit závod v běloruském Homelu na továrnu na výrobu svých bezpilotních letounů.

V Íránu měli společně podepsat také memorandum o porozumění a plán dvoustranné vojenské spolupráce na rok 2023.

Pokračující spolupráce

Nejedná se však o první pokusy Běloruska a Íránu o společnou výrobu zbraní. V listopadu 2022 Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské vojenské rozvědky, informoval o plánech Běloruska na výrobu nábojů pro dělostřelectvo a samohybné salvové raketomety MLRC.

Informace Budanova navíc koncem loňského listopadu přiživila běloruská delegace, která odcestovala do Teheránu, aby jednala o „celém výrobním procesu, od technologie tavení oceli pro komponenty munice až po značení používané na střely a kontejnery pro jejich balení“.

Ukrajinské Centrum národního odporu (AFU) letos v květnu navíc přišlo s tím, že íránští inženýři navštívili běloruský závod v Homelu, který už v tu chvíli měl pracovat na modifikacích íránských dronů.

AFU dále uvedlo, že tento vývoj událostí naznačuje, že Rusko nadále rozšiřuje svou kontrolu nad obranným sektorem Běloruska a rozmístění plnohodnotné výroby íránských bezpilotních letounů v Bělorusku by Moskvě pomohlo vyřešit logistické problémy s přepravou bezpilotních letounů z Íránu.

Na Kyjev znovu útočily drony, trosky dopadly na dětské hřiště

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám